Młoda kapusta do słoików

Stary przepis na młodą kapustę do słoików, robię ją co roku i zawsze szybko znika

Ilość: 5 słoików po 900 ml

Składniki:

  • 2 kapusty
  • 4 marchewki
  • 5 cebul
  • 4 papryki
  • 3 łyżki soli
  • 3 i 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu 10%


Wykonanie:

Kapustę szatkujemy, marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej, paprykę kroimy w paski, a cebulę w piórka. Zasypujemy solą i mieszamy. Warzywa odstawiamy na minimum 2 godz. aby puściły sok. Następnie odciskamy i nakładamy w słoiki. Wodę, cukier i ocet zagotowujemy, zalewamy kapustę w słoikach, zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min.

Smacznego!