Ciasto Wielbłąd - pewniak na każdą okazję

Ciasto Wielbłąd jest pewniakiem na każdej imprezie i zwykłym spotkaniu ze znajomymi. Zaskakuje zarówno wyglądem jak i smakiem

Wielkość blaszki:
25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 7 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


masa budyniowa:
  • 3 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
polewa:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 200 g masła
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka kakao
dodatkowo:
  • słoik dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
  • około 200 g podłużnych biszkoptów



Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno, miksując wsypujemy stopniowo cukier i wrzucamy po żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto mieszamy łyżką i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. przez około 30 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Potem przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy blat smarujemy dżemem.


W międzyczasie przygotowujemy krem budyniowy. 1 szklankę mleka odlewamy, a resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Odlane mleko mieszamy z żółtkami i budyniem. Mieszaninę wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy i dodajmy po łyżce budyń. Na dżem wykładamy 2/3 masy.


Ciasto przykrywamy drugim blatem i rozsmarowujemy pozostałą masę. Na wierzchu układamy biszkopty. W garnuszku rozpuszczamy masło z wodą i cukrem. Do ciepłej masy wsypujemy mleko w proszku, kakao i mieszamy, aby nie było grudek. Biszkopty polewamy polewą. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!