Ciasto Wielbłąd jest pewniakiem na każdej imprezie i zwykłym spotkaniu ze znajomymi. Zaskakuje zarówno wyglądem jak i smakiem
Wielkość blaszki: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 7 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 budynie waniliowe
- 2 żółtka
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki wody
- 200 g masła
- 2 szklanki mleka w proszku
- 1 łyżeczka kakao
- słoik dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
- około 200 g podłużnych biszkoptów
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno, miksując wsypujemy stopniowo cukier i wrzucamy po żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto mieszamy łyżką i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. przez około 30 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia. Potem przekrawamy na dwa blaty. Pierwszy blat smarujemy dżemem.
W międzyczasie przygotowujemy krem budyniowy. 1 szklankę mleka odlewamy, a resztę gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Odlane mleko mieszamy z żółtkami i budyniem. Mieszaninę wlewamy na wrzące mleko i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy i dodajmy po łyżce budyń. Na dżem wykładamy 2/3 masy.
Ciasto przykrywamy drugim blatem i rozsmarowujemy pozostałą masę. Na wierzchu układamy biszkopty. W garnuszku rozpuszczamy masło z wodą i cukrem. Do ciepłej masy wsypujemy mleko w proszku, kakao i mieszamy, aby nie było grudek. Biszkopty polewamy polewą. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!