Puszysty jabłecznik Babci

Najlepszy jabłecznik jaki kiedykolwiek jadłam to ten robiony przez Babcię, spróbujcie, a nie pożałujecie


Składniki na formę 24x28 cm:
ciasto:
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 120 ml oleju rzepakowego
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/5 szklanki wody
  • 1 łyżka mąki lub skrobi ziemniaczanej




Wykonanie:

Obrane jabłka kroimy w kostkę i dajemy na patelnię. Dodajemy cukier i cynamon, smażymy, aż jabłka zmiękną i zaczną się lekko rozpadać. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą i dodajemy do jabłek. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie robimy ciasto. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Miksując na małych obrotach, powoli wlewamy olej i mleko. Następie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy łyżką do połączenia. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylewamy połowę ciasta.



Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 st. i pieczemy około 15 min. Ciasto powinno być lekko zarumienione. Na ciepłe ciasto wykładamy jabłka (mogą być lekko ciepłe) i wylewamy resztę ciasta. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze około 30 min. do tzw. suchego patyczka. Upieczony jabłecznik pozostawiamy do wystygnięcia. Smacznego.


1 komentarz:

  1. Akurat mam w domu duży zapas jabłek, więc ten przepis jest wręcz idealny dla mnie na ten czas. Uwielbiam jabłeczniki, ale rzadko je sama piekę. Przepis ten wydaje mi się dość prosty, więc na pewno sobie z nim poradzę. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń