Przysmak chłopski

Smaczne bułki na śniadanie i kolację, którym ciężko się oprzeć


Składniki na 8 sztuk:
ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody 
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 7 g drożdży świeżych
farsz:
  • 4 małe cebule
  • laska kiełbasy
  • około 150 g tartej mozzarelli
  • sól i pieprz 
  • ulubiony ketchup lub sos pomidorowy




Wykonanie:

Składniki na ciasto zagniatamy. Formujemy w kulę, przysypujemy lekko mąką i odstawiamy w misce przykrytej ścierką w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoja objętość. W międzyczasie kiełbasę i cebulę podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do lekko przestygniętej kiełbasy dodajemy ser i mieszamy.


Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część rozpłaszczamy, smarujemy ketchupem lub innym sosem pomidorowym i nakładamy farsz. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 190 st. przez około 25 minut. Bułki najlepiej smakują podawane ciepłe. Smacznego!


1 komentarz:

  1. czy do tych bulek zamiast drozdzy mozna dodac proszek do pieczenia

    OdpowiedzUsuń