Smaczne bułki na śniadanie i kolację, którym ciężko się oprzeć
Składniki na 8 sztuk:
ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżka cukru
- 7 g drożdży świeżych
farsz:
- 4 małe cebule
- laska kiełbasy
- około 150 g tartej mozzarelli
- sól i pieprz
- ulubiony ketchup lub sos pomidorowy
Wykonanie:
Składniki na ciasto zagniatamy. Formujemy w kulę, przysypujemy lekko mąką i odstawiamy w misce przykrytej ścierką w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoja objętość. W międzyczasie kiełbasę i cebulę podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do lekko przestygniętej kiełbasy dodajemy ser i mieszamy.
Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część rozpłaszczamy, smarujemy ketchupem lub innym sosem pomidorowym i nakładamy farsz. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 190 st. przez około 25 minut. Bułki najlepiej smakują podawane ciepłe. Smacznego!
czy do tych bulek zamiast drozdzy mozna dodac proszek do pieczenia
OdpowiedzUsuń