Przysmak chłopski

Smaczne bułki na śniadanie i kolację, którym ciężko się oprzeć


Składniki na 8 sztuk:
ciasto:
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki przegotowanej letniej wody 
  • 2 łyżki oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 7 g drożdży świeżych
farsz:
  • 4 małe cebule
  • laska kiełbasy
  • około 150 g tartej mozzarelli
  • sól i pieprz 
  • ulubiony ketchup lub sos pomidorowy




Wykonanie:

Składniki na ciasto zagniatamy. Formujemy w kulę, przysypujemy lekko mąką i odstawiamy w misce przykrytej ścierką w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoja objętość. W międzyczasie kiełbasę i cebulę podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Do lekko przestygniętej kiełbasy dodajemy ser i mieszamy.


Ciasto dzielimy na 8 części. Każdą część rozpłaszczamy, smarujemy ketchupem lub innym sosem pomidorowym i nakładamy farsz. Bułki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 190 st. przez około 25 minut. Bułki najlepiej smakują podawane ciepłe. Smacznego!


3 komentarze:

  1. czy do tych bulek zamiast drozdzy mozna dodac proszek do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszek nie wpłynie na podwojenie objętości ciasta

      Usuń
  2. Byłoby super żeby opisać dokładnie po kolei jak składniki ze sobą połączyć

    OdpowiedzUsuń