Patent na gołąbki z piekarnika

W naszym domu gołąbki są uwielbiane, a szczególnie z młodej kapusty i pieczone właśnie w piekarniku, a nie gotowane w garnku czy brytfance. Dzisiaj podsyłam Wam mój patent na przepyszne gołąbki z piekarnika


Składniki:
  • 2 małe główki kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego (np. wieprzowo - wołowego)
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 jajko
  • majeranek
  • papryka słodka
  • sól i pieprz
  • ziele angielskie
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • liść laurowy
  • 4 łyżeczki koncentratu
  • 2 łyżki ketchupu


Wykonanie:
Ryż gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ryż mieszamy z mięsem mielonym i jajkiem, doprawiamy majerankiem, papryką słodką, solą i pieprzem. Liście kapusty sparzamy. Następnie zawijamy w liście kapusty farsz. Uformowane gołąbki układamy w blaszce. 


Wlewamy około 2 szklanki wody, wrzucamy parę ziaren ziela angielskiego, kulek pieprzu i kilka liści laurowych. Gołąbki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 60 minut. Koncentrat pomidorowy i ketchup mieszamy z 1 szklanką wody. Po około 60 minutach pieczenia zalewamy sosem gołąbki. Pieczemy jeszcze około 40 minut. Smacznego




Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!