Adżika - pyszny sos na zimę

Adżikę robię od lat, bo moja rodzina go uwielbia. Można go podawać praktycznie do wszystkiego wędlin, kanapek i do sosów



Składniki na 11 słoików po 300 ml:
  • 3 kg pomidorów najlepiej lima
  • 1/2 kg papryki czerwonej
  • 1/2 kg marchewki
  • 1/2 kg jabłek najlepiej antonówki
  • 1 główka czosnku
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka chili pieprzu cayenne


Wykonanie:
Obrane jabłka, marchewkę i paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidory przepuszczamy przez maszynkę do mielenia o najdrobniejszych oczkach. Cebulę drobno kroimy. Przygotowane składniki mieszamy, stawiamy na małym ogniu i gotujemy do rozgotowania. Wszystko mieszamy od czasu do czasu, aby się nie przypaliło.

Po tym czasie wlewamy ocet, wsypujemy cukier, sól, pieprz mielony i cayenne. Wlewamy olej i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i dalej gotujemy około 30 min. Następnie zawartość garnka blendujemy i sos nakładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min. Smacznego.