Adżikę robię od lat, bo moja rodzina go uwielbia. Można go podawać praktycznie do wszystkiego wędlin, kanapek i do sosów
Składniki na 11 słoików po 300 ml:
- 3 kg pomidorów najlepiej lima
- 1/2 kg papryki czerwonej
- 1/2 kg marchewki
- 1/2 kg jabłek najlepiej antonówki
- 1 główka czosnku
- 1 cebula
- 1/2 szklanki octu 10%
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka chili pieprzu cayenne
Wykonanie:
Obrane jabłka, marchewkę i paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomidory przepuszczamy przez maszynkę do mielenia o najdrobniejszych oczkach. Cebulę drobno kroimy. Przygotowane składniki mieszamy, stawiamy na małym ogniu i gotujemy do rozgotowania. Wszystko mieszamy od czasu do czasu, aby się nie przypaliło.
Po tym czasie wlewamy ocet, wsypujemy cukier, sól, pieprz mielony i cayenne. Wlewamy olej i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i dalej gotujemy około 30 min. Następnie zawartość garnka blendujemy i sos nakładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min. Smacznego.
Po tym czasie wlewamy ocet, wsypujemy cukier, sól, pieprz mielony i cayenne. Wlewamy olej i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i dalej gotujemy około 30 min. Następnie zawartość garnka blendujemy i sos nakładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy około 10 min. Smacznego.