Jedno z naszych ulubionych ciast na upały. Robię je niemal co tydzień. To ciasto uwielbiamy z truskawkami, ale z powodzeniem można użyć borówki, jagody czy maliny
Składniki na blaszkę o średnicy 26 cm:
- 3 jaja
- 10 dag cukru
- 5 dag maki tortowej
- 5 dag maki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- niecała łyżeczka proszku do pieczenia
- truskawki
- 2 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie miksując partiami wsypujemy cukier i dodajemy po 1 żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę zwykłą i mąkę ziemniaczaną, potem olej oraz proszek do pieczenia. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 st. (góra-dół) i pieczemy około 40 minut.
W międzyczasie rozpuszczamy galaretki w 700 ml wrzątku. Na upieczonym, ostygniętym biszkopcie układamy truskawki oraz wykładamy już prawie stężałą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
W międzyczasie rozpuszczamy galaretki w 700 ml wrzątku. Na upieczonym, ostygniętym biszkopcie układamy truskawki oraz wykładamy już prawie stężałą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
biszkopt ciasta ciasto ciasto na lato ciasto na upały ciasto z galaretką ciasto z owocami ciasto z truskawkami deser na upały