Najlepszy deser na upały

Jedno z naszych ulubionych ciast na upały. Robię je niemal co tydzień. To ciasto uwielbiamy z truskawkami, ale z powodzeniem można użyć borówki, jagody czy maliny


Składniki na blaszkę o średnicy 26 cm:
  • 3 jaja
  • 10 dag cukru
  • 5 dag maki tortowej
  • 5 dag maki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
  • niecała łyżeczka proszku do pieczenia
  • truskawki
  • 2 galaretki truskawkowe




Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie miksując partiami wsypujemy cukier i dodajemy po 1 żółtku. Na koniec wsypujemy mąkę zwykłą i mąkę ziemniaczaną, potem olej oraz proszek do pieczenia. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przekładamy do blaszki. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 170 st. (góra-dół) i pieczemy około 40 minut.

W międzyczasie rozpuszczamy galaretki w 700 ml wrzątku. Na upieczonym, ostygniętym biszkopcie układamy truskawki oraz wykładamy już prawie stężałą galaretkę. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!