Nasza ulubiona babka to jest właśnie ta z tego przepisu. Babka wychodzi puszysta, smakuje dokładnie tak jak ta, którą kiedyś piekła nam Babcia. To jest babka po prostu jak za dawnych lat
Składniki na keksówkę o wymiarach 30x12 cm:
- 3 szklanki mąki pszennej
 - 14 g suszonych drożdży
 - 1 łyżeczka soli
 - 2/3 szklanki ciepłego mleka
 - 1 jajko
 - 2 łyżki rozpuszczonego, ciepłego masła
 - 4 łyżki cukru
 
- kilka łyżek marmolady
 - białko do posmarowania
 - gruby cukier do posypania
 
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i cukier. Mieszamy. Dodajemy jajko i mleko. Ponownie mieszamy. Dodajemy masło i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dosypujemy mąkę, ale nie za dużo. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i dłońmi rozpłaszczamy na prostokąt. Smarujemy marmoladą i zawijamy w roladę. Roladę przekładamy do blaszki wysmarowanej masłem. Spód blaszki można obsypać mąką. Babkę pozostawiamy do napuszenia, a w tym czasie piekarnik nagrzewamy do 170 st. C z funkcja góra dół. Przed włożeniem babki do piekarnika wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy grubym cukrem. Babkę pieczemy przez około 40 minut.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
