Jedno z naszych ulubionych ciast jak za dawnych lat. Ciasto jest z przepisu od Babci. Wychodzi zawsze puszyste i jest ciągle świeże, nawet następnego dnia
Składniki na formę 24x24 cm:
- 500 g mąki
- 200 g puree z dyni
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 jajka
- 80 g rozpuszczonego, ciepłego masła
- 14 g suszonych drożdży
- 5 łyżek cukru
- 1 cukier waniliowy
- garść suszonej żurawiny
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, cukier waniliowy. Suche składniki mieszamy. Dodajemy dynię, mleko, jajka, żurawinę i masło. Składniki mieszamy. Miskę z ciastem przykrywamy ścierką. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godz. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Przed pieczeniem smarujemy jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy przez około 40 minut do ładnego zarumienienia. Smacznego!
Przed pieczeniem smarujemy jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy przez około 40 minut do ładnego zarumienienia. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ciasta ciasto drożdżowe ciasto jak za dawnych lat ciasto z dynią drożdżówka dynia