Ciasto jak za dawnych lat. Jest puszyste i nie czerstwieje

Jedno z naszych ulubionych ciast jak za dawnych lat. Ciasto jest z przepisu od Babci. Wychodzi zawsze puszyste i jest ciągle świeże, nawet następnego dnia


Składniki na formę 24x24 cm:
  • 500 g mąki
  • 200 g puree z dyni
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 80 g rozpuszczonego, ciepłego masła
  • 14 g suszonych drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • garść suszonej żurawiny
dodatkowo:
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • opcjonalnie sezam do posypania


Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, cukier waniliowy. Suche składniki mieszamy. Dodajemy dynię, mleko, jajka, żurawinę i masło. Składniki mieszamy. Miskę z ciastem przykrywamy ścierką. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godz. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

Przed pieczeniem smarujemy jajkiem rozbełtanym z mlekiem i posypujemy sezamem. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. i pieczemy przez około 40 minut do ładnego zarumienienia. Smacznego!



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!