Pulpety w słoikach

Proste, smaczne pulpeciki, które otwieramy, gdy nie mamy czasu lub pomysłu na obiad

Z tej porcji wychodzi około 14 pulpetów.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego np. z łopatki
  • 1 czerstwa bułka
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4 szklanki wody lub wywaru warzywnego
  • mąka do obtaczania
  • olej do smażenia



Wykonanie:

Bułkę namaczamy w wodzie. Następnie do miski wkładamy mięso, odciśniętą bułkę z nadmiaru wody oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajka, wsypujemy majeranek, przyprawę do mięsa mielonego, pieprz i sól. Całość ręką dokładnie wyrabiamy i formujemy kulki. Potem obtaczamy je w mące, podsmażamy na oleju i przekładamy do brytfanki. Następnie zalewamy je wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie oraz cebulę. Pulpety przykrywamy i dusimy około 20-30 minut. W razie potrzeby powstały sos możemy zagęścić mąką. Gotowe pulpety przekładamy do słoików, zalewamy sosem, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystudzenia. Pulpety w słoikach przechowujemy w lodówce nawet kilka tygodni.

Smacznego



1 komentarz: