Taki bigos zawsze przygotowuję mężowi na wyjazdy, robi furorę za granicą wśród kolegów
Składniki:
- 5 kg szatkowanej kapusty
- 1 kg mięsa z łopatki
- 1 kg kiełbasy zwyczajnej
- 4 duże marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 4 cebule
- główka czosnku
- 2 małe koncentraty pomidorowe
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- majeranek
- przyprawa do bigosu
- kminek
Wykonanie:
Do dużego garnka wrzucamy kapustę i zalewamy do połowy wodą. Następnie dodajemy wcześniej podsmażone na patelni mięso z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Potem wsypujemy startą na dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Gotujemy do miękkości i dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę.
Na koniec wsypujemy przyprawy i koncentrat. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do połączenia smaków. Następnie gorący bigos przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia. Tak przygotowany bigos w lodówce możemy przechowywać do kilku tygodni.
Na koniec wsypujemy przyprawy i koncentrat. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do połączenia smaków. Następnie gorący bigos przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia. Tak przygotowany bigos w lodówce możemy przechowywać do kilku tygodni.
Smacznego!
Trochę postny ten bigos
OdpowiedzUsuńPostny, ale bardzo smaczny....polecam.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na wyjazd i nie tylko.
OdpowiedzUsuńTo nie Bigos tylko słodka kapusta. Prawdziwy Bigos jest z kapusty kiszonej.
OdpowiedzUsuńLecz się z jadu
UsuńAle to prawda. :D
UsuńA po za tym to koledzy za granicą nie jedli prawdziwego i porządnego Bigosu.
OdpowiedzUsuńgdzie kapusta kiszona
OdpowiedzUsuńKawał dnia
OdpowiedzUsuń