Bigos do słoików

Taki bigos zawsze przygotowuję mężowi na wyjazdy, robi furorę za granicą wśród kolegów 

Składniki:

  • 5 kg szatkowanej kapusty
  • 1 kg mięsa z łopatki
  • 1 kg kiełbasy zwyczajnej
  • 4 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 4 cebule
  • główka czosnku
  • 2 małe koncentraty pomidorowe
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • majeranek
  • przyprawa do bigosu
  • kminek



Wykonanie:

Do dużego garnka wrzucamy kapustę i zalewamy do połowy wodą. Następnie dodajemy wcześniej podsmażone na patelni mięso z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem. Potem wsypujemy startą na dużych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Gotujemy do miękkości i dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę.

Na koniec wsypujemy przyprawy i koncentrat. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy do połączenia smaków. Następnie gorący bigos przekładamy do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystygnięcia. Tak przygotowany bigos w lodówce możemy przechowywać do kilku tygodni.

Smacznego!



1 komentarz: