Proste, smaczne pulpeciki, które otwieramy, gdy nie mamy czasu lub pomysłu na obiad
Z tej porcji wychodzi około 14 pulpetów.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego np. z łopatki
- 1 czerstwa bułka
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- przyprawa do mięsa mielonego
- majeranek
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 szklanki wody lub wywaru warzywnego
- mąka do obtaczania
- olej do smażenia
Wykonanie:
Bułkę namaczamy w wodzie. Następnie do miski wkładamy mięso, odciśniętą bułkę z nadmiaru wody oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Wbijamy jajka, wsypujemy majeranek, przyprawę do mięsa mielonego, pieprz i sól. Całość ręką dokładnie wyrabiamy i formujemy kulki. Potem obtaczamy je w mące, podsmażamy na oleju i przekładamy do brytfanki. Następnie zalewamy je wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie oraz cebulę. Pulpety przykrywamy i dusimy około 20-30 minut. W razie potrzeby powstały sos możemy zagęścić mąką. Gotowe pulpety przekładamy do słoików, zalewamy sosem, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do wystudzenia. Pulpety w słoikach przechowujemy w lodówce nawet kilka tygodni.
Smacznego
Smakowity, bardzo dobry pomysł.
OdpowiedzUsuńWypróbujemy... dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńCzy mozna pasteryzowac ? Tak Aby postalo bez lodowki ?
OdpowiedzUsuń