Ciasto szampańskie

Znakomite na nadchodzące święta ciasto szampańskie, goście i rodzina będą zachwyceni

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:


biszkopt orzechowy:
  • 200 g siekanych orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
masa ananasowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • ananas z puszki 560 g
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • 250 g delicji szampańskich


Wykonanie:

Jajka miksujemy z mlekiem i cukrem na puch. Ciągle ubijając dodajemy masło w temperaturze pokojowej, mąkę, proszek do pieczenia i siekane orzechy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 30 minut. Z zimnego biszkoptu odkrawamy wierzch ciasta.Ananasa odsączamy z zalewy. Do soku dolewamy wodę, aby wyszło nam 500 ml płynu. Połowę syropu gotujemy z cukrem, resztę mieszamy z proszkiem budyniowy i żółtkami. Zawiesinę wlewamy na wrzący sok z wodą i gotujemy budyń. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch i partiami dodajemy zimny budyń. Ananasa kroimy w kostkę, przekładamy do masy i mieszamy łyżką. Na ciasto orzechowe wykładamy połowę masy ananasowej i układamy delicje. Przykrywamy pozostałą masą i na wierzch kruszymy odcięty kawałek ciasta orzechowego.

Smacznego