Składniki:
biszkopt orzechowy:
- 200 g siekanych orzechów włoskich
- 4 jajka
- 4 łyżki mleka
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g masła
- 2 budynie śmietankowe
- 3 łyżki cukru
- 4 żółtka
- ananas z puszki 560 g
- 200 g masła
- 250 g delicji szampańskich
Jajka miksujemy z mlekiem i cukrem na puch. Ciągle ubijając dodajemy masło w temperaturze pokojowej, mąkę, proszek do pieczenia i siekane orzechy. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy około 30 minut. Z zimnego biszkoptu odkrawamy wierzch ciasta.Ananasa odsączamy z zalewy. Do soku dolewamy wodę, aby wyszło nam 500 ml płynu. Połowę syropu gotujemy z cukrem, resztę mieszamy z proszkiem budyniowy i żółtkami. Zawiesinę wlewamy na wrzący sok z wodą i gotujemy budyń. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na puch i partiami dodajemy zimny budyń. Ananasa kroimy w kostkę, przekładamy do masy i mieszamy łyżką. Na ciasto orzechowe wykładamy połowę masy ananasowej i układamy delicje. Przykrywamy pozostałą masą i na wierzch kruszymy odcięty kawałek ciasta orzechowego.
Smacznego