Pyszne ciasto smakiem przypominające batonik snickers, znakomicie sprawdzi się na święta i inne uroczystości
Składniki na blaszke 25x36 cm:
biszkopt:
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru
- 5 łyżek mąki
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 białek (żółtka pozostawiamy do masy budyniowej)
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g orzechów włoskich drobno posiekanych
- szczypta soli
- 5 żółtek
- 500 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 200 g masła
- 500 g masy kajmakowej
- orzechy włoskie do dekoracji
- ewentualnie polewa czekoladowa
Wykonanie:
Ciasto zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę i wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesiany proszek do pieczenia z mąką i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 40 minut w temp. 180 st. Po wystudzeniu biszkopt przecinamy na dwa blaty. Następnie robimy warstwę bezową. Z białek i soli ubijamy sztywną pianę, dodajemy partiami cukier i dalej ubijamy. Następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz posiekane orzechy. Powstałą masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w 160 st. (powinno się lekko zarumienić). Biszkopt i bezę najlepiej upiec dzień wcześniej.
W 3/4 szklance mleka roztrzepujemy żółtka i mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Na gotujące się mleko wlewamy powstałą zawiesinę z mąki i żółtek. Mieszamy, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń. Studzimy. Następnie ucieramy masło i dodajemy po łyżce zimny budyń. Na pierwszą połowę biszkoptu wykładamy 2/3 utartej masy budyniowej. Przykrywamy ją upieczoną warstwą bezową. Następnie bezę smarujemy masą kajmakową. Układamy na niej drugą połowę biszkoptu i pokrywamy pozostałą masą budyniową. Tak powstały placek można oblać polewą czekoladową i posypać pociętymi orzechami włoskimi.
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
biszkopt ciasta ciasta na święta ciasto ciasto batonik ciasto snickers ciasto snikers kajmakowa masa budyniowa
Moje ulubione ciasto
OdpowiedzUsuńJakie wymiary blaszki ?
OdpowiedzUsuńCiasto przepyszne, pozdrawiam
OdpowiedzUsuń