Ciasto snickers

Pyszne ciasto smakiem przypominające batonik snickers, znakomicie sprawdzi się na święta i inne uroczystości

Wymiary formy:
25x36 cm

Składniki:


biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
beza:
  • 5 białek (żółtka pozostawiamy do masy budyniowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g orzechów włoskich drobno posiekanych
  • szczypta soli 
masa budyniowa:
  • 5 żółtek
  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • 500 g masy kajmakowej
  • orzechy włoskie do dekoracji
  • ewentualnie polewa czekoladowa


Przygotowanie:

Ciasto zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę i wsypujemy partiami cukier i dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy przesiany proszek do pieczenia z mąką i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 40 minut w temp. 180 st. Po wystudzeniu biszkopt przecinamy na dwa blaty. Następnie robimy warstwę bezową. Z białek i soli ubijamy sztywną pianę, dodajemy partiami cukier i dalej ubijamy. Następnie wsypujemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia oraz posiekane orzechy. Powstałą masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w 160 st. (powinno się lekko zarumienić). Biszkopt i bezę najlepiej upiec dzień wcześniej.


W 3/4 szklance mleka roztrzepujemy żółtka i mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Na gotujące się mleko wlewamy powstałą zawiesinę z mąki i żółtek. Mieszamy, aż masa zgęstnieje i powstanie budyń. Studzimy. Następnie ucieramy masło i dodajemy po łyżce zimny budyń. Na pierwszą połowę biszkoptu wykładamy 2/3 utartej masy budyniowej. Przykrywamy ją upieczoną warstwą bezową. Następnie bezę smarujemy masą kajmakową. Układamy na niej drugą połowę biszkoptu i pokrywamy pozostałą masą budyniową. Tak powstały placek można oblać polewą czekoladową i posypać pociętymi orzechami włoskimi.

Smacznego!



1 komentarz: