Pierogi z serem i jagodami

Pierogi z serem i jagodami polane słodką śmietanką to świetny pomysł na letni obiad

Składniki na około 50 sztuk:

ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok. 2 szklanek ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju lub masła
farsz:
  • 0,5 kg sera białego
  • 1,5 szklanki jagód (świeżych lub mrożonych)
  • 1 łyżka cukru lub według uznania
  • 1 cukier wanilinowy
dodatkowo:
  • sól
  • słodka śmietanka lub bułka tarta smażona na masełku


Wykonanie:

Do miski wkładamy ser oraz cukry. Rozgniatamy widelcem, aż powstanie jednolita masa. Wsypujemy jagody i wszystko delikatnie mieszamy. Następnie przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy olej, jajko i tyle wody, by powstało, gęste, elastyczne ciasto. Potem rozwałkowujemy je cienko i szklanką wycinamy kółka. Na środek każdego nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi.



W międzyczasie zagotowujemy wodę z solą i do wrzątku wrzucamy powstałe pierogi. Gotujemy je, aż do wypłynięcia. Podajemy polane śmietanką lub z podsmażoną na masełku bułką tartą.

Smacznego



1 komentarz:

  1. Mniam, mniam.... przypomina się smak dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń