Ogórki po warszawsku

Znakomite na zimę ogórki konserwowe. Idealne do obiadu, sałatek oraz kanapek

Ilość: 5 słoików po 900 ml

Składniki:

  • ok. 2,5 kg ogórków gruntowych
  • 250 ml octu (10%)
  • 1 i 1/4 l wody
  • łyżka soli
  • 0,5 szklanki cukru
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 średnie marchewki pokrojone w talarki lub słupki
  • mały pęczek kopru
  • 1 chrzan pokrojony na cząstki
  • 5 liści laurowych
  • kilka ziaren pieprzu
  • ziela angielskiego
  • gorczycy



Wykonanie:

Do słoików wkładamy po gałązce kopru, ząbku czosnku, 3-4 talarki marchewki oraz cząstki chrzanu. Następnie ciasno układamy ogórki i wsypujemy przyprawy. W międzyczasie przygotowujemy zalewę. W garnku zagotowujemy wodę z octem, solą i cukrem. Gorącą zalewę wlewamy do ogórków, zakręcamy słoiki i pasteryzujemy 10 min.

Smacznego!



1 komentarz: