Ciasto Ekler bez pieczenia

Przepis na ciasto Ekler zagościł w moim domu na dobre, często do niego wracam, bo wszyscy się zachwycają

Wielkość blaszki: 25x36 cm

Składniki:


masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
masa śmietanowa:
  • 660 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szklanki wrzątku
ponadto:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 6 łyżek mleka
  • około 400 g herbatników maślanych


Wykonanie:

Na spodzie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. Pól szklanki mleka odlewamy, mieszamy z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Resztę mleka gotujemy z cukrami. Zawiesinę wlewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnięcia budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło miksujemy na puch i dodajmy po łyżce budyń. Masę budyniową wykładamy na herbatniki.

Na masie budyniowej układamy warstwę ciastek. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i małym powoli wlewamy zimną, rozpuszczoną żelatynę. Masę śmietanową wykładamy na herbatniki i przykrywamy ostatnią warstwą ciastek. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem. Wierzch polewamy lekko przestygniętą czekoladą robiąc wzorki. Ciasto wstawiamy do lodówki do stężenia.

Smacznego!