Sernik Twix

Przepis na ten sernik dostałam od znajomej, jest tak smaczny, że często gości u nas w domu

Wielkość blaszki: 25x36 cm

Składniki:

spód:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 żółtka
masa serowa:
  • 1 kg sera białego mielonego
  • 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 3 białka
  • 2 budynie śmietankowe
polewa:
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • około 5 łyżek mleka
ponadto:
  • 510 g masy kajmakowej


Przygotowanie:

Do miski wkładamy składniki na spód. Zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wyjmujemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, rozkładamy na spodzie blaszki i dociskamy dłonią. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. i pieczemy około 10 - 15 min. do zarumienienia.

Do miski dajemy ser biały, cukier, jajka, białka i budynie śmietankowe. Krótko miksujemy do połączenia składników.Wlewamy mleko skondensowane i znowu krótko miksujemy. Masa serowa jest dość rzadka. Masę wylewamy na podpieczone kruche ciasto. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. na około 20 min. Potem temperaturę zmniejszamy do 150 st. i pieczemy jeszcze około 1 godz. 20 min. Sernik studzimy i rozsmarowujemy masę kajmakową. Czekoladę mleczną, gorzką i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy wierzch sernika.

Smacznego!