Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- majeranek
- papryka słodka
- kilka plasterków boczku wędzonego surowego
- kilka plasterków sera żółtego
- kilka jajek
- mąka do obtaczania kotletów
- olej do smażenia
Mięso mielone, jajko oraz kajzerkę namoczoną w wodzie i odciśniętą mieszamy ręką. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką. Z mięsa formujemy kotlety, obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Kotlety przykrywamy plastrami boczku. Tyle jajek, ile wyszło kotletów smażymy na miękko, wycinamy szklanką na wielkość kotletów i układamy na boczku. Przykrywamy plastrami sera żółtego. Kotlety wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i zapiekamy do rozpuszczenia sera żółtego.
Kotlety przykrywamy plastrami boczku. Tyle jajek, ile wyszło kotletów smażymy na miękko, wycinamy szklanką na wielkość kotletów i układamy na boczku. Przykrywamy plastrami sera żółtego. Kotlety wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i zapiekamy do rozpuszczenia sera żółtego.