Kotlety mielone Zagłoba

Najlepsze kotlety mielone, kilka trików i wszyscy się nimi zajadają

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • papryka słodka
ponadto:
  • kilka plasterków boczku wędzonego surowego
  • kilka plasterków sera żółtego
  • kilka jajek
  • mąka do obtaczania kotletów
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Mięso mielone, jajko oraz kajzerkę namoczoną w wodzie i odciśniętą mieszamy ręką. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką. Z mięsa formujemy kotlety, obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Kotlety przykrywamy plastrami boczku. Tyle jajek, ile wyszło kotletów smażymy na miękko, wycinamy szklanką na wielkość kotletów i układamy na boczku. Przykrywamy plastrami sera żółtego. Kotlety wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. i zapiekamy do rozpuszczenia sera żółtego.

Smacznego