Prosty i szybki przepis krok po kroku na kiszoną kapustę w słoikach
Składniki:
- 5 kg kapusty
- 10 dag soli
- weki 1l lub 2l
Przygotowanie:
Główki kapusty szatkujemy. Następnie wrzucamy do dużego naczynia, dodajemy sól i ubijamy drewnianym tłuczkiem, aż powstanie sok. Kapustę wkładamy do słoików i mocno ugniatamy. Słoiki nie mogą być pełne, gdyż sok będzie wyciekał.
Następnie kapustę zakręcamy wieczkiem (można dać folię pod zakrętkę, zabezpieczy przed wyciekaniem, rdzewieniem) i odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej. Po tygodniu weki przenosimy do chłodnej piwnicy. Kapustę można jeść po około 3 tygodniach. Doskonale przechowuje się kilka miesięcy.
Następnie kapustę zakręcamy wieczkiem (można dać folię pod zakrętkę, zabezpieczy przed wyciekaniem, rdzewieniem) i odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej. Po tygodniu weki przenosimy do chłodnej piwnicy. Kapustę można jeść po około 3 tygodniach. Doskonale przechowuje się kilka miesięcy.
Smacznego!
A gdzie koperek?
OdpowiedzUsuń