Domowy sposób na kiszoną kapustę w słoikach

Prosty i szybki przepis krok po kroku na kiszoną kapustę w słoikach

Składniki:
  • 5 kg kapusty
  • 10 dag soli
  • weki 1l lub 2l



Przygotowanie:


Główki kapusty szatkujemy. Następnie wrzucamy do dużego naczynia, dodajemy sól i ubijamy drewnianym tłuczkiem, aż powstanie sok. Kapustę wkładamy do słoików i mocno ugniatamy. Słoiki nie mogą być pełne, gdyż sok będzie wyciekał.

Następnie kapustę zakręcamy wieczkiem (można dać folię pod zakrętkę, zabezpieczy przed wyciekaniem, rdzewieniem) i odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej. Po tygodniu weki przenosimy do chłodnej piwnicy. Kapustę można jeść po około 3 tygodniach. Doskonale przechowuje się kilka miesięcy.

Smacznego!



4 komentarze:

  1. A gdzie koperek?

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Kminek to podstawa, bez kminku to nie to.

      Usuń
  3. Kapustę można jeść i po tygodniu. Wszystko zależy od tego, jak przebiega fermentacja. Przepis dobry, proporcje soli do kapusty super, ale nie ma tu wzmianki o odgazowywaniu kapusty, a to ważny szczegół. Robimy to po ok. 5 dniach fermentacji. Po prostu przebijamy kapustę do samego dna trzonkiem drewnianej łyżki uprzednio wyparzonym. W ten sposób wypuszczamy gazy powstałe podczas fermentacji. Dzięki temu zabiegowi pozbywamy sie goryczki z kapusty. Kapusta powinna być też obciążona czymś ciężkim. W słoiku także, gdyż powinna być cały czas w soku. Sa specjalne szklane obciążniki (trudnodostępne i drogie).

    OdpowiedzUsuń