Banalnie prosty w przygotowaniu piernik, idealnie sprawdzi się na święta dla zabieganych i zapracowanych
Wielkość blaszki: 24x28 cm
Składniki:
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki miodu
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- 3 jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- garść orzechów włoskich
- sok z cytryny
- kilka łyżeczek cukru pudru
Wykonanie:
Masło, cukier i miód rozpuszczamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Do mąki przesianej z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia dodajemy rozpuszczone masło, jajka i jogurt. Wszystko szybko miksujemy do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy orzechami. Piernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 40 min. Ostygnięty piernik polewamy lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.
Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy orzechami. Piernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 40 min. Ostygnięty piernik polewamy lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.
Smacznego