Pączki dla odchudzających i unikających tłuszczu

Pączki w wersji odchudzonej to doskonała alternatywa dla tych tradycyjnych. Są puszyste nawet na drugi dzień

Składniki na 12 sztuk:

  • 50 g świeżych drożdży
  • 50 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka lekko ciepłej wody
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • około 500 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
dodatkowo:
  • około 100 g marmolady wieloowocowej
  • 1 łyżka konfitury różanej (najlepiej własnej produkcji)
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:

Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, dodajemy cukry, sól i wlewamy wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie wbijamy 1 całe jajko, 1 żółtko (białko pozostawiamy do smarowania pączków), wlewamy olej i wsypujemy przesianą mąkę. Całość wyrabiamy, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto (nie może kleić się do rąk, w razie potrzeby dosypujemy mąki). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut, by podwoiło objętość. Następnie ciasto dzielimy na 12 równych kawałków i z każdego formujemy w dłoniach okrągłe bułeczki. Powstałe bułeczki układamy na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, by wyrosły.



Potem smarujemy je roztrzepanym białkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Pączki pieczemy do zarumienienia.



Lekko przestudzone nadziewamy marmoladą wymieszaną z konfiturą różaną (ostrym nożykiem robimy na środku nacięcie na krzyż i szprycą do masy nadziewamy). Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Pączki z podanych składników również można smażyć na głębokim tłuszczu.

Smacznego



3 komentarze: