Ciasto śniegowiec

Takie ciasto jadłam kiedyś u znajomej, postanowiłam zrobić je w domu, teraz domownicy ciągle proszą o to ciasto

Wielkość blaszki: 25x36 cm

Składniki:


ciasto:
  • 7 jajek
  • 4 łyżek mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


masa budyniowa:
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 budyń śmietankowy
  • 200 g masła
masa śmietanowa:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
ponadto:
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody wymieszana z sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny
  • kakao do posypania


Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno, wsypujemy partiami cukier i dodajemy po żółtku. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem, mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 min. w 180 st. Ostygnięty biszkopt przekrawamy na dwa blaty. 


W międzyczasie 1 szklankę mleka gotujemy z cukrami. Pozostałe mleko mieszamy z mąką ziemniaczaną i budyniem. Zawiesinę wlewamy na gotujące się mleko i mieszamy, aż powstanie budyń oraz odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puch i po łyżce dodajemy budyń. Pierwszy blat ciasta nasączamy wodą wymieszaną z sokiem z cytryny oraz wykładamy masę budyniową. Ciasto przykrywamy drugim blatem i nasączamy. Zimną śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i dodajemy serek mascarpone. Śmietankę wykładamy na górę ciasta. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem górę posypujemy kakao.

Smacznego!



1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo ciekawie i wydaje się być łatwe w przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń