Popisowe ciasto Mamy

Kto spróbuje tego ciasto od razu prosi o przepis. Sprawdza się na każdą okazję

Wielkość blaszki: 24x36 cm

Składniki:

ciasto:
  • 5 żółtek
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 masło (200 g)
  • 1 łyżka śmietany
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 płaska łyżka kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pianka:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 budyń np. waniliowy
dodatkowo:
  • słoik konfitury z dużą ilością wiśni
  • cukier puder do posypania


Wykonanie:

Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia zagniatamy z masłem, żółtkami, cukrami oraz śmietaną (jeżeli ciasto klei się do rąk to dodajemy mąki). Po wyrobieniu ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy kakao. Pierwszą część białą i z kakao wkładamy do zamrażalnika na ok. 20 minut. W międzyczasie pozostałym jasnym ciastem wykładamy spód blaszki i smarujemy je konfiturą.



Na nią ścieramy na tarce o grubych oczkach ciasto z kakao. Następnie ubijamy białka z odrobiną soli. Gdy piana będzie sztywna porcjami dodajemy cukier oraz budyń. Powstałą piankę rozkładamy na ciasto ciemne. 



Na wierzch ścieramy ciasto jasne. Pieczemy ok. 45 minut w temp. 170 st. (gdy kruszonka się mocno zarumieni placek można przykryć papierem do pieczenia). Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego



1 komentarz: