Puszysty jabłecznik

Wystarczą proste składniki, kilka trików i mamy puszysty jabłecznik, którym wszyscy się zajadają

Wielkość blaszki: 25x36 cm

Składniki:
  • około 500 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 4 żółtka
  • 4 duże łyżki śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 40 g drożdży
  • 2 kg jabłek + opcjonalnie cukier
  • 1 budyń waniliowy
  • 6 łyżek kaszy manny


Wykonanie:

Śmietanę delikatnie podgrzewamy z 1 łyżką cukru i pokruszonymi drożdżami. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 min. W międzyczasie obrane jabłka kroimy na małe kawałki. Na dużej patelni smażymy jabłka, aż puszczą sok i lekko odparowujemy, można opcjonalnie dodać cukru do smaku. Zimne jabłka mieszamy z proszkiem budyniowym. Przesianą mąkę mieszamy z cukrami, dodajemy masło i żółtka. Całość siekamy nożem i dodajemy zaczyn ze śmietany. Szybko zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia.



Ciasto dzielimy na dwie części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykłądamy nim blaszkę, tak aby ciasto wychodziło na boki. Ciasto posypujemy 3 łyżkami kaszy manny, wykładamy jabłka i posypujemy resztą kaszy manny. Drugą część ciasta rozwałkowujemy i układamy na jabłkach. Wierzchnie ciasto łączymy po bokach z dolnym ciastem. Górę nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 45 min.

Smacznego!


1 komentarz: