Ciasto bez pieczenia w 5 minut - Banoffee pie

Kilka minut pracy i mamy wyśmienite ciasto, które zachwyca wszystkich gości. Jak jeszcze nie próbowaliście tego ciasta to koniecznie je zróbcie

Wielkość blaszki: 24x28 cm

Składniki:
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • około 100 g krakersów
  • 6 bananów pokrojonych w plasterki
  • sok z cytryny
  • 400 g masy kajmakowej
  • kakao do oprószenia


Przygotowanie:

Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy krakersy i rozsmarowujemy masę kajmakową. Banany skrapiamy sokiem z cytryny i układamy na kajmaku. Dobrze schłodzoną śmietankę miksujemy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Wykładamy na banany. Wierzch posypujemy kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki, aby krakersy zmiękły.

Smacznego



1 komentarz:

  1. W smaku ciasto pyszne Niestety ukroic kawałek to graniczy z cudem wszystko się rozwala Chyba nalezało by nakładać łyżka

    OdpowiedzUsuń