Ciasto Grzesiek bez pieczenia

Na to ciasto trafiłam przypadkiem, jest tak smaczne, że robiłam je już kolejny raz

Wielkość blaszki: 25x36 cm

Składniki:
  • 600 ml śmietanki 30%
  • 500 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 5 wafelków Grześki po 48 g
  • słoiczek dżemu porzeczkowego
  • około 300 g herbatników kakaowych



Wykonanie:


Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki i wykładamy dżem porzeczkowy. Schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno z cukrem pudrem i dodajemy serek mascarpone. Kruszymy 4 wafelki i mieszamy masę łyżką. Połowę masy rozsmarowujemy na dżemie i przykrywamy ciastkami. Wykładamy resztę masy i posypujemy pokruszonym wafelkiem. Wstawiamy do lodówki, aby herbatniki zmiękły.

Smacznego



1 komentarz:

  1. Ciasto przepyszne. Bardzo szybkie. Będzie częściej gościło u mnie w domu napewno.

    OdpowiedzUsuń