Na to ciasto trafiłam przypadkiem, jest tak smaczne, że robiłam je już kolejny raz
Wielkość blaszki: 25x36 cm
Składniki:
- 600 ml śmietanki 30%
- 500 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 5 wafelków Grześki po 48 g
- słoiczek dżemu porzeczkowego
- około 300 g herbatników kakaowych
Wykonanie:
Na spodzie formy wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki i wykładamy dżem porzeczkowy. Schłodzoną śmietankę miksujemy na sztywno z cukrem pudrem i dodajemy serek mascarpone. Kruszymy 4 wafelki i mieszamy masę łyżką. Połowę masy rozsmarowujemy na dżemie i przykrywamy ciastkami. Wykładamy resztę masy i posypujemy pokruszonym wafelkiem. Wstawiamy do lodówki, aby herbatniki zmiękły.
Smacznego
Ciasto przepyszne. Bardzo szybkie. Będzie częściej gościło u mnie w domu napewno.
OdpowiedzUsuńWcale nie tak tanie
OdpowiedzUsuń