Ciasto Cyganka

Przepis, który trafił do mnie drogą pantoflową, muszę się z Wami nim podzielić bo jest genialny

Wymiary blaszki: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


masa:
  • 500 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
warstwa wiśniowa:
  • 500 g dżemu wiśniowego z kawałkami owoców
  • 2/3 szklanki wrzątku
  • 4 łyżeczki żelatyny
polewa:
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • kilka łyżek mleka


Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno i miksując stopniowo wsypujemy cukier oraz dodajemy po żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką, wlewamy do blaszki z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczemy 25 min. Zimny biszkopt przekrawamy na dwa blaty. 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem. Resztę mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem budyniowym. Zawiesinę wlewamy na gotujące się mleko. Mieszając gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy i stopniowo dodajmy budyń. Masę budyniową wykładamy na biszkopt.


Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i mieszamy z dżemem wiśniowym. Tężejący dżem wykładamy na masę budyniową i przykrywamy biszkoptem. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i kilkoma łyżkami mleka. Polewę rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!