Przepis, który trafił do mnie drogą pantoflową, muszę się z Wami nim podzielić bo jest genialny
Wymiary blaszki: 25x36 cm
Składniki:
biszkopt:
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru
- 8 łyżek mąki
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
- 500 ml mleka
- 1 budyń śmietankowy
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- 500 g dżemu wiśniowego z kawałkami owoców
- 2/3 szklanki wrzątku
- 4 łyżeczki żelatyny
- 200 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła
- kilka łyżek mleka
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywno i miksując stopniowo wsypujemy cukier oraz dodajemy po żółtku. Wsypujemy przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką, wlewamy do blaszki z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. Pieczemy 25 min. Zimny biszkopt przekrawamy na dwa blaty. 1 szklankę mleka gotujemy z cukrem. Resztę mleka mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem budyniowym. Zawiesinę wlewamy na gotujące się mleko. Mieszając gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy i stopniowo dodajmy budyń. Masę budyniową wykładamy na biszkopt.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i mieszamy z dżemem wiśniowym. Tężejący dżem wykładamy na masę budyniową i przykrywamy biszkoptem. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i kilkoma łyżkami mleka. Polewę rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Ten dżem można zastąpić każdym innym?
OdpowiedzUsuń