Ciasto rajski ptak

Efektownie wyglądające ciasto bez pieczenia, idealne na święta i inne okazje


Składniki na blaszkę 24x28 cm: masa malinowa:
  • 500 g sera z wiaderka
  • 2 galaretki malinowe + 1 szklanka wrzątku
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
masa śmietanowa:
  • 1 galaretka przezroczysta + 1/2 szklanki wrzątku
  • 350 ml śmietanki 30%
dodatkowo:
  • 2 galaretki agrestowe + 500 ml wrzątku
  • około 200 g herbatników
  • opakowanie czekoladek Ptasie Mleczko


Wykonanie:
Galaretki malinowe rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Pół szklanki schłodzonej śmietanki ubijamy, dodajemy ser z wiaderka i miksujemy do połączenia. Ubijając malutkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę malinową. Na dnie blaszki układamy herbatniki i wykładamy około 1/3 tężejącej masy. Następnie układamy ptasie mleczko jedno za drugim, rogiem do dołu. Wykładamy resztę masy malinowej i odstawiamy do stężenia. Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. 350 ml schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno i stopniowo wlewamy zimną galaretkę przezroczystą. Masę wylewamy na zastygniętą warstwę malinową. Przykrywamy herbatnikami i odstawiamy do stężenia. Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę agrestową wylewamy na wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!

2 komentarze:

  1. Rzeczywiście efektowne to ciacho, idealne na świąteczny stół..

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, bardzo dobry przepis...

    OdpowiedzUsuń