Ciasto rajski ptak

Efektownie wyglądające ciasto bez pieczenia, idealne na święta i inne okazje

Wielkość blaszki: 24x28 cm

Składniki:

masa malinowa:
  • 500 g sera z wiaderka
  • 2 galaretki malinowe + 1 szklanka wrzątku
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
masa śmietanowa:
  • 1 galaretka przezroczysta + 1/2 szklanki wrzątku
  • 350 ml śmietanki 30%
dodatkowo:
  • 2 galaretki agrestowe + 500 ml wrzątku
  • około 200 g herbatników
  • opakowanie czekoladek Ptasie Mleczko


Wykonanie:

Galaretki malinowe rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Pół szklanki schłodzonej śmietanki ubijamy, dodajemy ser z wiaderka i miksujemy do połączenia. Ubijając malutkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę malinową. Na dnie blaszki układamy herbatniki i wykładamy około 1/3 tężejącej masy. Następnie układamy ptasie mleczko jedno za drugim, rogiem do dołu. Wykładamy resztę masy malinowej i odstawiamy do stężenia.


Galaretkę przezroczystą rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. 350 ml schłodzonej śmietanki ubijamy na sztywno i stopniowo wlewamy zimną galaretkę przezroczystą. Masę wylewamy na zastygniętą warstwę malinową. Przykrywamy herbatnikami i odstawiamy do stężenia. Galaretki agrestowe rozpuszczamy w 500 ml wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. Tężejącą galaretkę agrestową wylewamy na wierzch ciasta. Ciasto wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Rzeczywiście efektowne to ciacho, idealne na świąteczny stół..

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, bardzo dobry przepis...

    OdpowiedzUsuń