Strucla makowa Babci

Przepis mam od Babci, która jest mistrzynią tego wypieku. Zdradziła mi sekret, jak to robi, że jej makowce nigdy nie pękają

Składniki na 3 sztuki:

ciasto:
  • około 1 kg mąki
  • 0,5 l mleka
  • 200 g roztopionej i schłodzonej margaryny
  • 6 żółtek (białka odłożyć do masy makowej)
  • kostka świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki


masa makowa:
  • 500 g maku
  • 200 g cukru
  • rodzynki według uznania
  • 3 łyżki mielonych orzechów lub drobno posiekanych
  • 3 łyżki miodu
  • 2 olejki migdałowe
  • łyżka roztopionej margaryny
  • 6 białek


Wykonanie:

Mak mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. Następnego dnia dwukrotnie mielimy (nadmiar wody odsączamy). Do letniego mleka dodajemy drożdże, cukier i 4 łyżki mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia około 15 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto tak, aby odchodziło od ręki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 min. W międzyczasie do zmielonego maku dodajemy wszystkie składniki. Na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Pozostawiamy w chłodnym miejscu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. 



Każdą część rozwałkowujemy i nakładamy masę makową. Następnie zawijamy w roladę, a końce makowców podkładamy pod spód lub wciskamy w środek strucla. 



Po tym obwijamy papierem do pieczenia w formie tuby. Nie zakrywamy końców i pamiętamy o tym, aby makowca obwinąć podwójnie bo inaczej papier może się rozwinąć. Makowce pieczemy w temperaturze 170 st. przez około 30-40 min.


Smacznego





2 komentarze:

  1. Cudowny,smaczny i mega puszysty.Pierwszy raz w życiu robiłam makowca i wyszedł cudowny.Rodzina zachwycona ,wszyscy chca przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwy makowiec drożdżowy. Ciasto lekkie, pachnące dobrze się zawija. Dziękuję za przepis. Zabieram go na zawsze. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń