Strucla makowa Babci

Przepis mam od Babci, która jest mistrzynią tego wypieku. Zdradziła mi sekret, jak to robi, że jej makowce nigdy nie pękają


Składniki na 3 sztuki:
ciasto:
  • około 1 kg mąki
  • 0,5 l mleka
  • 200 g roztopionej i schłodzonej margaryny
  • 6 żółtek (białka odłożyć do masy makowej)
  • kostka świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki
masa makowa:
  • 500 g maku
  • 200 g cukru
  • rodzynki według uznania
  • 3 łyżki mielonych orzechów lub drobno posiekanych
  • 3 łyżki miodu
  • 2 olejki migdałowe
  • łyżka roztopionej margaryny
  • 6 białek


Wykonanie:
Mak mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. Następnego dnia dwukrotnie mielimy (nadmiar wody odsączamy). Do letniego mleka dodajemy drożdże, cukier i 4 łyżki mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia około 15 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto tak, aby odchodziło od ręki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 min. W międzyczasie do zmielonego maku dodajemy wszystkie składniki. Na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Pozostawiamy w chłodnym miejscu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. 




Każdą część rozwałkowujemy i nakładamy masę makową. Następnie zawijamy w roladę, a końce makowców podkładamy pod spód lub wciskamy w środek strucla. 


Po tym obwijamy papierem do pieczenia w formie tuby. Nie zakrywamy końców i pamiętamy o tym, aby makowca obwinąć podwójnie bo inaczej papier może się rozwinąć. Makowce pieczemy w temperaturze 170 st. przez około 30-40 min. Smacznego




Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!

26 komentarzy:

  1. Cudowny,smaczny i mega puszysty.Pierwszy raz w życiu robiłam makowca i wyszedł cudowny.Rodzina zachwycona ,wszyscy chca przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwy makowiec drożdżowy. Ciasto lekkie, pachnące dobrze się zawija. Dziękuję za przepis. Zabieram go na zawsze. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam z tego przepisu, wyszedł bardzo smaczny i puszysty. Polecam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście makowiec wyszedł bardzo dobry, ja również polecam przepis...

    OdpowiedzUsuń
  5. kostka drożdży - tzn 100 g?

    OdpowiedzUsuń
  6. Masło zamiast margaryny można?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy po zawinięciu muszą wyrosnąć czy od razu do pieca? Dziękuję za pomoc.

    OdpowiedzUsuń
  8. Od razu wkładamy do pieca...

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można dać gotowa masę makowa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można ale ja kupuję mielony mąki robię po swojemu ten mielony jest super.

      Usuń
  10. Ja dodaje jeszcze 3-4lyzki powideł śliwkowych do maku jest wilgotniejszy ale nie rzadki.
    Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy w przepisie chodzi o kostkę drożdży o wadze 100 g, czy kostkę 42 g bo takie spotykamy w polskich sklepach?

    OdpowiedzUsuń
  12. Pieczemy owinięte papierem do pieczenia bez wkładania cista do blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepis jest wspaniały

    OdpowiedzUsuń
  14. A piekarnik góra dół

    OdpowiedzUsuń
  15. Upiekłam, jest pyszny, ale mi popękał

    OdpowiedzUsuń
  16. Piekłam z tego przepisu, makowiec palce lizać, polecam....

    OdpowiedzUsuń
  17. Jak zawijany ciasto papierem ściśle czy luźniej?

    OdpowiedzUsuń
  18. A ile trzeba piec w piekarniku gazowym

    OdpowiedzUsuń
  19. Strucle makowe wyszły mega pyszne,przepis super ,dzięki ❤️

    OdpowiedzUsuń
  20. Smacznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  21. Cudowny smak będzie,ale na maśle a nie na margarynie(tłuszcz trans najgorszy że wszystkich a)

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy papierem okrecamy luźno czy ściśle.?

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy można dać gotową masę makową

    OdpowiedzUsuń