Strucla makowa Babci

Przepis mam od Babci, która jest mistrzynią tego wypieku. Zdradziła mi sekret, jak to robi, że jej makowce nigdy nie pękają

Składniki na 3 sztuki:

ciasto:
  • około 1 kg mąki
  • 0,5 l mleka
  • 200 g roztopionej i schłodzonej margaryny
  • 6 żółtek (białka odłożyć do masy makowej)
  • kostka świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki


masa makowa:
  • 500 g maku
  • 200 g cukru
  • rodzynki według uznania
  • 3 łyżki mielonych orzechów lub drobno posiekanych
  • 3 łyżki miodu
  • 2 olejki migdałowe
  • łyżka roztopionej margaryny
  • 6 białek


Wykonanie:

Mak mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. Następnego dnia dwukrotnie mielimy (nadmiar wody odsączamy). Do letniego mleka dodajemy drożdże, cukier i 4 łyżki mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia około 15 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto tak, aby odchodziło od ręki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 min. W międzyczasie do zmielonego maku dodajemy wszystkie składniki. Na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Pozostawiamy w chłodnym miejscu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. 



Każdą część rozwałkowujemy i nakładamy masę makową. Następnie zawijamy w roladę, a końce makowców podkładamy pod spód lub wciskamy w środek strucla. 



Po tym obwijamy papierem do pieczenia w formie tuby. Nie zakrywamy końców i pamiętamy o tym, aby makowca obwinąć podwójnie bo inaczej papier może się rozwinąć. Makowce pieczemy w temperaturze 170 st. przez około 30-40 min.


Smacznego





14 komentarzy:

  1. Cudowny,smaczny i mega puszysty.Pierwszy raz w życiu robiłam makowca i wyszedł cudowny.Rodzina zachwycona ,wszyscy chca przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Prawdziwy makowiec drożdżowy. Ciasto lekkie, pachnące dobrze się zawija. Dziękuję za przepis. Zabieram go na zawsze. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam z tego przepisu, wyszedł bardzo smaczny i puszysty. Polecam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście makowiec wyszedł bardzo dobry, ja również polecam przepis...

    OdpowiedzUsuń
  5. kostka drożdży - tzn 100 g?

    OdpowiedzUsuń
  6. Masło zamiast margaryny można?

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy po zawinięciu muszą wyrosnąć czy od razu do pieca? Dziękuję za pomoc.

    OdpowiedzUsuń
  8. Od razu wkładamy do pieca...

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można dać gotowa masę makowa

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja dodaje jeszcze 3-4lyzki powideł śliwkowych do maku jest wilgotniejszy ale nie rzadki.
    Super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy w przepisie chodzi o kostkę drożdży o wadze 100 g, czy kostkę 42 g bo takie spotykamy w polskich sklepach?

    OdpowiedzUsuń
  12. Pieczemy owinięte papierem do pieczenia bez wkładania cista do blaszki?

    OdpowiedzUsuń