Przepis mam od Babci, która jest mistrzynią tego wypieku. Zdradziła mi sekret, jak to robi, że jej makowce nigdy nie pękają
Składniki na 3 sztuki:
ciasto:
- około 1 kg mąki
- 0,5 l mleka
- 200 g roztopionej i schłodzonej margaryny
- 6 żółtek (białka odłożyć do masy makowej)
- kostka świeżych drożdży
- 0,5 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki spirytusu lub wódki
masa makowa:
Wykonanie:
- 500 g maku
- 200 g cukru
- rodzynki według uznania
- 3 łyżki mielonych orzechów lub drobno posiekanych
- 3 łyżki miodu
- 2 olejki migdałowe
- łyżka roztopionej margaryny
- 6 białek
Wykonanie:
Mak mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na noc. Następnego dnia dwukrotnie mielimy (nadmiar wody odsączamy). Do letniego mleka dodajemy drożdże, cukier i 4 łyżki mąki. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia około 15 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto tak, aby odchodziło od ręki. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 min. W międzyczasie do zmielonego maku dodajemy wszystkie składniki. Na końcu delikatnie mieszamy z ubitymi białkami. Pozostawiamy w chłodnym miejscu. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części.
Każdą część rozwałkowujemy i nakładamy masę makową. Następnie zawijamy w roladę, a końce makowców podkładamy pod spód lub wciskamy w środek strucla.
Po tym obwijamy papierem do pieczenia w formie tuby. Nie zakrywamy końców i pamiętamy o tym, aby makowca obwinąć podwójnie bo inaczej papier może się rozwinąć. Makowce pieczemy w temperaturze 170 st. przez około 30-40 min. Smacznego
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
boże narodzenie ciasta ciasta na święta ciasto ciasto drożdżowe ciasto drożdżowe z makiem ctrucla z makiem mak makówka masa makowa strucla
Cudowny,smaczny i mega puszysty.Pierwszy raz w życiu robiłam makowca i wyszedł cudowny.Rodzina zachwycona ,wszyscy chca przepis.
OdpowiedzUsuńPrawdziwy makowiec drożdżowy. Ciasto lekkie, pachnące dobrze się zawija. Dziękuję za przepis. Zabieram go na zawsze. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPiekłam z tego przepisu, wyszedł bardzo smaczny i puszysty. Polecam...
OdpowiedzUsuńRzeczywiście makowiec wyszedł bardzo dobry, ja również polecam przepis...
OdpowiedzUsuńkostka drożdży - tzn 100 g?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńMasło zamiast margaryny można?
OdpowiedzUsuńCzy po zawinięciu muszą wyrosnąć czy od razu do pieca? Dziękuję za pomoc.
OdpowiedzUsuńOd razu wkładamy do pieca...
OdpowiedzUsuńCzy można dać gotowa masę makowa
OdpowiedzUsuńMożna ale ja kupuję mielony mąki robię po swojemu ten mielony jest super.
UsuńJa dodaje jeszcze 3-4lyzki powideł śliwkowych do maku jest wilgotniejszy ale nie rzadki.
OdpowiedzUsuńSuper przepis.
Czy w przepisie chodzi o kostkę drożdży o wadze 100 g, czy kostkę 42 g bo takie spotykamy w polskich sklepach?
OdpowiedzUsuń100gram
UsuńPieczemy owinięte papierem do pieczenia bez wkładania cista do blaszki?
OdpowiedzUsuńPrzepis jest wspaniały
OdpowiedzUsuńA piekarnik góra dół
OdpowiedzUsuńUpiekłam, jest pyszny, ale mi popękał
OdpowiedzUsuńPiekłam z tego przepisu, makowiec palce lizać, polecam....
OdpowiedzUsuńJak zawijany ciasto papierem ściśle czy luźniej?
OdpowiedzUsuńA ile trzeba piec w piekarniku gazowym
OdpowiedzUsuńStrucle makowe wyszły mega pyszne,przepis super ,dzięki ❤️
OdpowiedzUsuńSmacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńCudowny smak będzie,ale na maśle a nie na margarynie(tłuszcz trans najgorszy że wszystkich a)
OdpowiedzUsuńCzy papierem okrecamy luźno czy ściśle.?
OdpowiedzUsuńCzy można dać gotową masę makową
OdpowiedzUsuń