Ciasto Snickers

Bardzo stary przepis na ciasto, a rodzina zajada się nim zawsze kiedy go zrobię

Wielkość blaszki: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
blat bezowy:
  • 5 białek (żółtka pozostawiamy do masy budyniowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g orzechów włoskich drobno posiekanych
  • szczypta soli


masa budyniowa:
  • 5 żółtek
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • 500 g masy kajmakowej 
  • orzechy włoskie do dekoracji
  • ewentualnie polewa czekoladowa


Wykonanie:

Zaczynamy od przygotowania biszkopta. Oddzielamy białka od żółtek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy żółtka i wymieszany proszek do pieczenia z mąką i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 40 minut w 180 st. Zimny biszkopt przecinamy na dwie równe części. Następnie robimy blat bezowy. Z białek i soli ubijamy sztywną pianę, dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz posiekane orzechy. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut w 160 st. (powinno się lekko zarumienić).


W 3/4 szklanki mleka roztrzepujemy żółtka i mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrami. Na gotujące się mleko wlewamy zawiesinę z mąki i żółtek. Mieszamy, aż powstanie budyń. Następnie ucieramy masło, dodajemy do niego po łyżce wystudzonej masy budyniowej i dalej ucieramy. Na 1 połowę biszkoptu wykładamy 2/3 utartej masy budyniowej. Przykrywamy ją upieczoną warstwą bezową. Następnie bezę smarujemy masą kajmakową. Układamy na niej 2 połowę biszkoptu. Biszkopt pokrywamy pozostałą masą budyniową. Tak powstały placek można oblać polewą czekoladową i posypać pociętymi orzechami włoskimi.

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Szybkie ciasto, a efekt jest rewelacyjny

    OdpowiedzUsuń
  2. Rodzina się w nim zakochała, a zaczęło się od cichej zachcianki mamy. Robię już drugie na przestrzeni ostatnich dwóch tygodni ❤️

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy można gotowy mak z puszki

    OdpowiedzUsuń