Chleb z garnka

Odkąd robię chleb pieczony w garnku sklepowego rodzina już nie chce jeść

Naczynie żaroodporne: 3 l

Składniki:
  • 5 i 3/4 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju




Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy olej, cukier, sól i mąkę. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto lekko posypujemy mąką i odstawiamy w misce przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 45 - 60 min. Piekarnik nagrzewamy do 220 st. i wstawiamy naczynie żaroodporne z pokrywką, w którym będziemy piec chleb. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i formujemy bochenek. Wkładamy do gorącego naczynia, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Temperaturę obniżamy do 200 st i pieczemy 30 min. Następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 min. Chleb studzimy na kratce.




Smacznego!



3 komentarze:

  1. Chlebek wyrósł rewelacyjnie. Super prosty przepis, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile czasu trzeba wyrabiać? Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wyrabiamy krótko, aż połączą się wszystkie składniki.

    OdpowiedzUsuń