Chleb z garnka

Odkąd robię chleb pieczony w garnku sklepowego rodzina już nie chce jeść

Naczynie żaroodporne: 3 l

Składniki:
  • 5 i 3/4 szklanki mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju




Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy olej, cukier, sól i mąkę. Mieszamy i wyrabiamy ciasto. Ciasto lekko posypujemy mąką i odstawiamy w misce przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na około 45 - 60 min. Piekarnik nagrzewamy do 220 st. i wstawiamy naczynie żaroodporne z pokrywką, w którym będziemy piec chleb. Wyrośnięte ciasto zagniatamy i formujemy bochenek. Wkładamy do gorącego naczynia, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Temperaturę obniżamy do 200 st i pieczemy 30 min. Następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 20 min. Chleb studzimy na kratce.




Smacznego!



4 komentarze:

  1. Chlebek wyrósł rewelacyjnie. Super prosty przepis, polecam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile czasu trzeba wyrabiać? Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wyrabiamy krótko, aż połączą się wszystkie składniki.

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam, jest bardzo dobry. Wszyscy domownicy się nim zajadali, a szczególnie dzieci...

    OdpowiedzUsuń