Ciasto Czarny las

Przepyszny czekoladowy biszkopt z wiśniówką i wiśniami oraz kremem na bazie serka mascarpone i kremówki. Palce lizać

Foremka o wymiarach: 25 x 36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
krem:
  • 350 g serka mascarpone
  • 500 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
dodatkowo:
  • ok. 300 g wydrylowanych wiśni (z kompotu, wiśniówki lub mrożonych)
  • starta czekolada do posypania lub wiórki czekoladowe
  • wiśniówka do nasączania biszkoptu


Wykonanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Wsypujemy porcjami cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, przesianą, mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. Po wystudzeniu placek przecinamy na 2 równe części i nasączamy wiśniówką.



W międzyczasie śmietanę ubijamy na puch. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier puder. Następnie do śmietanki dodajemy porcjami ser mascarpone. Wszystko miksujemy na gładki krem. Potem na pierwszy blat wykładamy połowę kremu i posypujemy go wiśniami. Przykrywamy drugim blatem i rozsmarujemy na nim resztę kremu. Wierzch placka ozdabiamy startą czekoladą i wisienkami. 



Smacznego

4 komentarze:

  1. Mniam, mniam apetycznie wygląda i chyba tak samo smakuje....

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam to ciasto, rozpływa się w ustach. Polecam przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Niebo w gębie...polecam...

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekłam z tego przepisu, placek bardzo dobry, wszystkim bardzo smakował...

    OdpowiedzUsuń