To jest pizza! Przepis na domową pizzę dwa smaki - HIT każdej domowej imprezy. Tanio, lepiej niż z pizzerii. Ciasto jest przepyszne i nigdy nie zawodzi. Przepis wykorzystywany wielokrotnie, na dużą blachę piekarnikową
Składniki na dużą blachę piekarnikową:
- około 600 g mąki pszennej typ 550
- opakowanie suszonych drożdży (8 g)
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1 szklanka letniej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- kilka łyżek oleju
- ulubiony sos pomidorowy lub ketchup
- około 400 g sera mozzarella tartego
- około 130 g sera cheddar
- około 90 g sera feta
- około 160 g oliwek bez pestek
- kilka plasterków szynki
- 1/3 czerwonej papryki
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże, mieszamy. Wlewamy mleko i wodę. Mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto. Ręce nawilżamy olejem, ciasto nie będzie się przyklejało do dłoni. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Następnie dłonie ponownie maczamy w oleju i ciasto rozciągamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Na 1 połowie ciasta układamy szynkę i pokrojoną w kostkę lub paski paprykę. Na drugiej połowie układamy pokrojone oliwki i starty ser cheddar. Całą pizzę posypujemy tartą mozzarellą. Na wierzch połowy serowej dajemy pokruszoną fetę. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 st. i pieczemy około 20 - 25 min. Pizzę piekłam z funkcją parową.
Smacznego
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMleko i woda mają być ciepłe?
OdpowiedzUsuńBoziu godzina zmarnowana nie wiem jak ta pani ulozyla te ciasto na blaszcze ale ja to wywalilam do kosza tragedia tak sie lepilo ze nie dalo sie tego rozsmarowac
OdpowiedzUsuńByło mąki dosypać🤦
UsuńTe ciasto na ile minut odstawić?
OdpowiedzUsuńTo zależy od temperatury otoczenia. W cieple wystarczy 30-40 minut. Jeśli jest chłodniej 1-1,5 godz. Nie może być przeciągu. Przykryj ściereczką i obserwuj.
Usuń