Domowa pizza dwa smaki - HIT imprezy

To jest pizza! Przepis na domową pizzę dwa smaki - HIT każdej domowej imprezy. Tanio, lepiej niż z pizzerii. Ciasto jest przepyszne i nigdy nie zawodzi. Przepis wykorzystywany wielokrotnie, na dużą blachę piekarnikową


Składniki na dużą blachę piekarnikową:
  • około 600 g mąki pszennej typ 550
  • opakowanie suszonych drożdży (8 g)
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • kilka łyżek oleju
dodatkowo:
  • ulubiony sos pomidorowy lub ketchup
  • około 400 g sera mozzarella tartego
  • około 130 g sera cheddar
  • około 90 g sera feta
  • około 160 g oliwek bez pestek
  • kilka plasterków szynki
  • 1/3 czerwonej papryki




Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże, mieszamy. Wlewamy mleko i wodę. Mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto. Ręce nawilżamy olejem, ciasto nie będzie się przyklejało do dłoni. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Następnie dłonie ponownie maczamy w oleju i ciasto rozciągamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.



Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Na 1 połowie ciasta układamy szynkę i pokrojoną w kostkę lub paski paprykę. Na drugiej połowie układamy pokrojone oliwki i starty ser cheddar. Całą pizzę posypujemy tartą mozzarellą. Na wierzch połowy serowej dajemy pokruszoną fetę. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 st. i pieczemy około 20 - 25 min. Pizzę piekłam z funkcją parową.

Smacznego




18 komentarzy:

  1. Mleko i woda mają być ciepłe?

    OdpowiedzUsuń
  2. Boziu godzina zmarnowana nie wiem jak ta pani ulozyla te ciasto na blaszcze ale ja to wywalilam do kosza tragedia tak sie lepilo ze nie dalo sie tego rozsmarowac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było mąki dosypać🤦

      Usuń
    2. Jeśli się ciasto lepi podsypuje się mąką

      Usuń
    3. Trzeba było podsypać mąką,ja ją robiłam pizza wyszła pyszna.

      Usuń
    4. Albo ręce zamoczyć w miseczce z olejem i ładnie ciasto można rozciągnąć, nie przykleja się

      Usuń
  3. Te ciasto na ile minut odstawić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od temperatury otoczenia. W cieple wystarczy 30-40 minut. Jeśli jest chłodniej 1-1,5 godz. Nie może być przeciągu. Przykryj ściereczką i obserwuj.

      Usuń
  4. W ilu stopniach i ile minut piec jeśli nie mam funkcji parowej w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
  5. czy można w teromoobiegu ją piec?

    OdpowiedzUsuń
  6. A jaka proporcja jeśli chodzi o drożdże Świeże

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 7g suchych drożdży to około 25g świeżych

      Usuń
  7. Tylko jak świeże drozdze to trzeba zrobić zaczyn drożdże rozpuścić w ciepłym ( nie gorscym) mleku i wspypac dwie łyżki mąki. I odstawić do wyrośnięcia. I wlac do suchych składników i wyrobić. Ja tak robię zawsze i wychodzi super.

    OdpowiedzUsuń
  8. To zwykłe ciasto drożdżowe, a na pewno nie na pizzę.

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy można by prosić o linka do tej samej strony ale z większa ilością REKLAM?
    Bo jeszcze widze ze jest miejsce na więcej reklam

    OdpowiedzUsuń