To jest pizza! Przepis na domową pizzę dwa smaki - HIT każdej domowej imprezy. Tanio, lepiej niż z pizzerii. Ciasto jest przepyszne i nigdy nie zawodzi. Przepis wykorzystywany wielokrotnie, na dużą blachę piekarnikową
Składniki na dużą blachę piekarnikową:
- około 600 g mąki pszennej typ 550
- opakowanie suszonych drożdży (8 g)
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1 szklanka letniej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- kilka łyżek oleju
- ulubiony sos pomidorowy lub ketchup
- około 400 g sera mozzarella tartego
- około 130 g sera cheddar
- około 90 g sera feta
- około 160 g oliwek bez pestek
- kilka plasterków szynki
- 1/3 czerwonej papryki
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże, mieszamy. Wlewamy mleko i wodę. Mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto. Ręce nawilżamy olejem, ciasto nie będzie się przyklejało do dłoni. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Następnie dłonie ponownie maczamy w oleju i ciasto rozciągamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Na 1 połowie ciasta układamy szynkę i pokrojoną w kostkę lub paski paprykę. Na drugiej połowie układamy pokrojone oliwki i starty ser cheddar. Całą pizzę posypujemy tartą mozzarellą. Na wierzch połowy serowej dajemy pokruszoną fetę. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 st. i pieczemy około 20 - 25 min. Pizzę piekłam z funkcją parową.
Smacznego
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMleko i woda mają być ciepłe?
OdpowiedzUsuńPisze ze letnie...
UsuńJest napisane ;)
Usuń❤️
UsuńBoziu godzina zmarnowana nie wiem jak ta pani ulozyla te ciasto na blaszcze ale ja to wywalilam do kosza tragedia tak sie lepilo ze nie dalo sie tego rozsmarowac
OdpowiedzUsuńByło mąki dosypać🤦
UsuńJeśli się ciasto lepi podsypuje się mąką
UsuńTrzeba było podsypać mąką,ja ją robiłam pizza wyszła pyszna.
UsuńAlbo ręce zamoczyć w miseczce z olejem i ładnie ciasto można rozciągnąć, nie przykleja się
UsuńTe ciasto na ile minut odstawić?
OdpowiedzUsuńTo zależy od temperatury otoczenia. W cieple wystarczy 30-40 minut. Jeśli jest chłodniej 1-1,5 godz. Nie może być przeciągu. Przykryj ściereczką i obserwuj.
UsuńMożna wstawić do lekko nagrzanego piekarnika 15 stopni na 30 minut.
UsuńW ilu stopniach i ile minut piec jeśli nie mam funkcji parowej w piekarniku?
OdpowiedzUsuńczy można w teromoobiegu ją piec?
OdpowiedzUsuńA jaka proporcja jeśli chodzi o drożdże Świeże
OdpowiedzUsuń7g suchych drożdży to około 25g świeżych
UsuńTylko jak świeże drozdze to trzeba zrobić zaczyn drożdże rozpuścić w ciepłym ( nie gorscym) mleku i wspypac dwie łyżki mąki. I odstawić do wyrośnięcia. I wlac do suchych składników i wyrobić. Ja tak robię zawsze i wychodzi super.
OdpowiedzUsuńTo zwykłe ciasto drożdżowe, a na pewno nie na pizzę.
OdpowiedzUsuńA niby z czego według Ciebie robi się ciasto na pizzę? 😂
UsuńCzy można by prosić o linka do tej samej strony ale z większa ilością REKLAM?
OdpowiedzUsuńBo jeszcze widze ze jest miejsce na więcej reklam
😂
OdpowiedzUsuńZrobiłam ze świeżych i dosypywałam mąki. Ale ciasto petarda
UsuńProponuję droższe rozpuścić w mleku i wodzie. A nie dawac sypkie z mąką. Trzeba je rozruszać!
OdpowiedzUsuńCiasto pięknie wyrosło, zrobiłam wszystko jak w przepisie. Rodzinka wcina aż miło patrzeć. Nie rozumiem czemu komuś mogło nie wyjść..
OdpowiedzUsuń