To jest pizza! Przepis na domową pizzę dwa smaki - HIT każdej domowej imprezy. Tanio, lepiej niż z pizzerii. Ciasto jest przepyszne i nigdy nie zawodzi. Przepis wykorzystywany wielokrotnie, na dużą blachę piekarnikową
Składniki na dużą blachę piekarnikową:
- około 600 g mąki pszennej typ 550
- opakowanie suszonych drożdży (8 g)
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1 szklanka letniej wody
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
- kilka łyżek oleju
- ulubiony sos pomidorowy lub ketchup
- około 400 g sera mozzarella tartego
- około 130 g sera cheddar
- około 90 g sera feta
- około 160 g oliwek bez pestek
- kilka plasterków szynki
- 1/3 czerwonej papryki
Wykonanie:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże, mieszamy. Wlewamy mleko i wodę. Mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto. Ręce nawilżamy olejem, ciasto nie będzie się przyklejało do dłoni. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Następnie dłonie ponownie maczamy w oleju i ciasto rozciągamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Na 1 połowie ciasta układamy szynkę i pokrojoną w kostkę lub paski paprykę. Na drugiej połowie układamy pokrojone oliwki i starty ser cheddar. Całą pizzę posypujemy tartą mozzarellą. Na wierzch połowy serowej dajemy pokruszoną fetę. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 st. i pieczemy około 20 - 25 min. Pizzę piekłam z funkcją parową. Smacznego
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
ciasto na pizzę domowa pizza dwa smaki obiad pizza pizza domowa przekąski na sylwestra sylwester
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńMleko i woda mają być ciepłe?
OdpowiedzUsuńPisze ze letnie...
UsuńJest napisane ;)
Usuń❤️
UsuńBoziu godzina zmarnowana nie wiem jak ta pani ulozyla te ciasto na blaszcze ale ja to wywalilam do kosza tragedia tak sie lepilo ze nie dalo sie tego rozsmarowac
OdpowiedzUsuńByło mąki dosypać🤦
UsuńJeśli się ciasto lepi podsypuje się mąką
UsuńTrzeba było podsypać mąką,ja ją robiłam pizza wyszła pyszna.
UsuńAlbo ręce zamoczyć w miseczce z olejem i ładnie ciasto można rozciągnąć, nie przykleja się
Usuńja po wyrośnięciu ciasta posmarowałam dłonie oliwą, papier do pieczenia też lekko posmarowałam oliwą i bez najmniejszego problemu rozciągnęłam ciasto na dużej piekarnikowej blaszce. Nie podsypywałam mąką.
UsuńJak nie pomyślała to tak ma😁
UsuńMyślę, że zbyt mokre ciasto wynika z tego, że autorka podaje w przepisie raz gramy, raz szklanki, a szklanki teraz mają różne pojemności, niektóre nawet 330ml. Ja osobiście na 600g mąki dałam 400ml płynu (200ml mleka i 200ml wody) i nie lepiło się. Poprzednio zrobiłam wg proporcji szklanek i rzeczywiście było zbyt mokre chociaż i tak wyszło.
UsuńCiasto wyrabia się dotąd aż przestanie się lepić do ręki i wtedy zawsze będzie dobre
UsuńCoś zrobiłaś źle, ciasto wychodzi idealne, po wyrastaniu wygląda jak gąbka idealnie rozciąga się rękoma, następnym razem po wyrobieniu uformuj kulę rękoma moczonymi w oleju i odłóż do wyrastania,jedyne co zmieniłam to mąka typ O,i musiałam też dodać więcej płynu, bo było z suche,
UsuńTe ciasto na ile minut odstawić?
OdpowiedzUsuńTo zależy od temperatury otoczenia. W cieple wystarczy 30-40 minut. Jeśli jest chłodniej 1-1,5 godz. Nie może być przeciągu. Przykryj ściereczką i obserwuj.
UsuńMożna wstawić do lekko nagrzanego piekarnika 15 stopni na 30 minut.
UsuńW ilu stopniach i ile minut piec jeśli nie mam funkcji parowej w piekarniku?
OdpowiedzUsuńja piekłam 30 minut w 210 stopniach ustawiłam piekarnik na góra-dół, bez funkcji parowej, wyszło rewelacyjnie
Usuńczy można w teromoobiegu ją piec?
OdpowiedzUsuńA jaka proporcja jeśli chodzi o drożdże Świeże
OdpowiedzUsuń7g suchych drożdży to około 25g świeżych
UsuńTylko jak świeże drozdze to trzeba zrobić zaczyn drożdże rozpuścić w ciepłym ( nie gorscym) mleku i wspypac dwie łyżki mąki. I odstawić do wyrośnięcia. I wlac do suchych składników i wyrobić. Ja tak robię zawsze i wychodzi super.
OdpowiedzUsuńTo zwykłe ciasto drożdżowe, a na pewno nie na pizzę.
OdpowiedzUsuńA niby z czego według Ciebie robi się ciasto na pizzę? 😂
UsuńCzy można by prosić o linka do tej samej strony ale z większa ilością REKLAM?
OdpowiedzUsuńBo jeszcze widze ze jest miejsce na więcej reklam
👍
Usuń😂
OdpowiedzUsuńZrobiłam ze świeżych i dosypywałam mąki. Ale ciasto petarda
UsuńProponuję droższe rozpuścić w mleku i wodzie. A nie dawac sypkie z mąką. Trzeba je rozruszać!
OdpowiedzUsuńTeż tak robię z każdymi suszonymi też
UsuńCiasto pięknie wyrosło, zrobiłam wszystko jak w przepisie. Rodzinka wcina aż miło patrzeć. Nie rozumiem czemu komuś mogło nie wyjść..
OdpowiedzUsuńTo nie jest pizza.
OdpowiedzUsuńdziś zrobiłam wg tego przepisu i wyszło bosko ! przepisik zapisany w kajeciku :) jeszcze nie spotkałam tak prostego i szybkiego przepisu na ciasto do pizzy. Polecam każdemu !
OdpowiedzUsuńBlee, Polska pseudopizza, kupa tluszczu, zdrowe jak zupki chinskie.
OdpowiedzUsuńA od kiedy pizza to zdrowe jedzenie?
UsuńJaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuńSame błędy w wykonaniu i składzie ciasta
OdpowiedzUsuńTo nie pizza a ciasto, bo jak nazwać pizzę o cieście którego grubość liczy się w cm.
OdpowiedzUsuńA wystarczy te ciasto rozwałkować i dodawać mąki aż się nie będzie kleić.
I po tym dać do piekarnika na max temperaturę i wyciągnąć jak już się podrumieni. I ma się pizzę na tyle dobrą że spokojnie w restauracji jak ktoś by podał to by była wystarczająco dobra.
Pizzy się nie wałkuje tylko rozciąga.
UsuńKilka lat temu mieć przepis na dobre ciasto na pizzę to był skarb, a dziś wszystko jest w internecie. Prawda jest taka, że potrzeba albo doświadczenia, by wiedzieć jak postępować z ciastem "mokrym", z którego wyjdzie super puszysta pizza, a jak ze zbitym -super na pizze z cieniutkim ciastem. Przepis jest OK :)
OdpowiedzUsuń