Obłędny w smaku sos paprykowy

Bardzo smaczny sos paprykowy, który znakomicie pasuje na zimno jako dodatek do wędlin czy kanapek oraz znakomicie smakuje na ciepło z ryżem czy makaronem


Składniki na 15 słoików po 200 ml
  • 4 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 kg pomidorów
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 4 łyżki octu spirytusowego
  • 2 łyżki cukru


Wykonanie:
Do dużego garnka wrzucamy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory. Pokrojone w dużą kostkę cebule i oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki. Wszystko solimy i gotujemy, aż warzywa zaczną się rozpadać, a nadmiar wody odparuje. Następnie dodajemy pieprz, paprykę słodką, oregano, majeranek, ocet i cukier. Wszystko gotujemy około około 15 minut. 


Po tym czasie sos blendujemy i nakładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy około 15 min. Smacznego!



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!