Bardzo smaczny sos paprykowy, który znakomicie pasuje na zimno jako dodatek do wędlin czy kanapek oraz znakomicie smakuje na ciepło z ryżem czy makaronem
Składniki na 15 słoików po 200 ml
- 4 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 2 kg pomidorów
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki majeranku
- 4 łyżki octu spirytusowego
- 2 łyżki cukru
Wykonanie:
Do dużego garnka wrzucamy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki pomidory. Pokrojone w dużą kostkę cebule i oczyszczone i pokrojone w kostkę papryki. Wszystko solimy i gotujemy, aż warzywa zaczną się rozpadać, a nadmiar wody odparuje. Następnie dodajemy pieprz, paprykę słodką, oregano, majeranek, ocet i cukier. Wszystko gotujemy około około 15 minut.
Po tym czasie sos blendujemy i nakładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy około 15 min. Smacznego!
Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
papryka pomidory przetwory przetwory z papryki przetwory z pomidorów sos do słoików sos na zimę sos paprykowy sos pomidorowy