Ciasto Ananasek

Przepis na to ciasto mam od Teściowej, zawsze kiedy je zrobię spośród wypieków znika jako pierwsze


Składniki na blaszkę o wymiarach 25x36 cm:
biszkopt: 
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
masa:
  • 1 puszka ananasa (565 g)
  • 200 g masła
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mleka
beza: 
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 150g wiórków kokosowych
  • szczypta soli


Wykonanie:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Potem stopniowo dodajemy cukier, żółtka, olej oraz pozostałe sypkie składniki przesiane przez sito. Wszystko delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180st. Po upieczeniu biszkopt studzimy i nasączamy go alkoholem lub wodą z cukrem.




Następnie przygotowujemy bezę. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Potem stopniowo dodajemy cukier i ubijamy tak długo, aż się rozpuści. Na koniec wsypujemy kokos i delikatnie mieszamy łyżką. Pianę wykładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Bezę suszymy w piekarniku nagrzanym do temp. 140 st. ok. 45 minut. 




Następnie wykonujemy masę ananasową. Sok z ananasa wylewamy do szklanki (powinna być pełna, jeżeli nie to dolewamy wody). Potem sok wlewamy do garnka i zagotowujemy go. W międzyczasie w mleku rozpuszczamy mąki i powstałą zawiesinę wlewamy na gotujący się sok. Intensywnie mieszamy, aż powstanie gęsta masa. Odstawiamy ją do przestudzenia. Następnie ucieramy masło z cukrem pudrem oraz żółtkami i stopniowo dodajemy zimną masę ananasową. Dalej ucieramy, aż składniki się połączą. Ananasa z puszki kroimy na małe kawałki i dodajemy do masy. Masę ananasową wykładamy na wcześniej upieczony i nasączony biszkopt. Upieczoną i wystudzoną bezę kokosową kładziemy na masę ananasową. Ciasto przechowujemy w lodówce. Najlepsze jest następnego dnia. Smacznego




Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!

3 komentarze:

  1. Polecam przepis, ananasek wszystkim smakował.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta z ananasem, dziękuję za super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wreszcie coś dla smakoszy ananasów.... Dzięki.

    OdpowiedzUsuń