Paszteciki z przepisu Mamy

Takie paszteciki robiła Mama, a teraz ja sięgam po ten przepis

Składniki na około 80 szt.:

ciasto:
  • ok. 500g mąki pszennej + do podsypania
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka
  • 200 g śmietany 18%
  • 200 g masła
  • 50 g drożdży
  • 1 płaska łyżka cukru
  • szczypta soli


farsz:
  • 400g mrożonego szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g białego sera półtłustego
  • sól
  • pieprz do smaku
  • olej do smażenia


Wykonanie:

Na rozgrzany olej, wrzucamy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Chwilę podsmażamy, po czym dorzucamy rozmrożony szpinak oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Wszystko dusimy, aż woda ze szpinaku odparuje i dodajemy pokruszony ser. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i jeszcze chwilę dusimy. Gotowy farsz zestawiamy z ognia i studzimy.


Do śmietany wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i wszystko mieszamy. Potem na stolnicę wykładamy mąkę, masło i sól. Składniki siekamy nożem. Po czym na środku robimy dołek i wlewamy śmietanę z drożdżami oraz wbijamy jajko, żółtka i zagniatamy ciasto (jeżeli będzie się kleić do ręki dosypujemy mąki).



Powstałe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o gr. ok. 3-4 mm. Na jeden brzeg wykładamy farsz, zwijamy wałek i odcinamy go od reszty ciasta. Wałek kroimy na kawałki o dł. ok.3 cm (czynności powtarzamy).



Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je białkiem. Pieczemy w temp.180 st. ok. 15-20 minut do zarumienienia. Upieczone podajemy na ciepło lub zimno (paszteciki można zamrozić, a przed podaniem podgrzać w piekarniku - są jak świeżo zrobione).


Smacznego!



1 komentarz: