ciasto:
- ok. 500g mąki pszennej + do podsypania
- 1 całe jajko
- 2 żółtka
- 200 g śmietany 18%
- 200 g masła
- 50 g drożdży
- 1 płaska łyżka cukru
- szczypta soli
farsz:
- 400g mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g białego sera półtłustego
- sól
- pieprz do smaku
- olej do smażenia
Wykonanie:
Na rozgrzany olej, wrzucamy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Chwilę podsmażamy, po czym dorzucamy rozmrożony szpinak oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Wszystko dusimy, aż woda ze szpinaku odparuje i dodajemy pokruszony ser. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i jeszcze chwilę dusimy. Gotowy farsz zestawiamy z ognia i studzimy.
Do śmietany wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i wszystko mieszamy. Potem na stolnicę wykładamy mąkę, masło i sól. Składniki siekamy nożem. Po czym na środku robimy dołek i wlewamy śmietanę z drożdżami oraz wbijamy jajko, żółtka i zagniatamy ciasto (jeżeli będzie się kleić do ręki dosypujemy mąki).
Powstałe ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o gr. ok. 3-4 mm. Na jeden brzeg wykładamy farsz, zwijamy wałek i odcinamy go od reszty ciasta. Wałek kroimy na kawałki o dł. ok.3 cm (czynności powtarzamy).
Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je białkiem. Pieczemy w temp.180 st. ok. 15-20 minut do zarumienienia. Upieczone podajemy na ciepło lub zimno (paszteciki można zamrozić, a przed podaniem podgrzać w piekarniku - są jak świeżo zrobione).
Smacznego!
Bardzo smaczne, polecam przepis....
OdpowiedzUsuń