Ciasto Korona

Znalazłam kiedyś przepis na to ciasto w Internecie i od razu postanowiłam je zrobić. Muszę Wam powiedzieć, że wyszło genialne. Na święta będzie obowiązkowo powtórka

Wielkość blaszki:
25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


masa budyniowa:
  • 600 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe (po 40 g)
  • 3 łyżki cukru
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • 300 ml kwaśnego dżemu
  • około 250 g słomek ptysiowych
  • 100 g rozpuszczonej mlecznej czekolady


Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę. Ubijając wsypujemy stopniowo cukier i wrzucamy po żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 20 - 25 min.


300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W reszcie mleka rozpuszczamy budynie. Zawiesinę wlewamy do wrzącego mleka, gotujemy budyń i odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy budyń. Na biszkopt wykładamy dżem i rozsmarowujemy masę budyniową. Na wierzchu układamy obok siebie, na stojąco połówki słomek ptysiowych i polewamy rozpuszczona czekoladą. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Smacznego!