Świąteczny schab Teściowej

Taki schab na święta zrobiła Teściowa, każdy się nim zajadał. Od razu dzielę się z Wami tym wspaniałym przepisem


Składniki:
  • ok. 1,5 kg schabu bez kości
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża papryka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • ostra lub słodka papryka
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • ok. 1 szklanki wody
  • smalec lub olej


Wykonanie:

Z papryki usuwamy nasiona i dzielimy ją na grube słupki. Następnie schab kroimy w plastry, nie przecinając do końca. W nacięcia wkładamy słupki papryki. Mięso posypujemy solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem. Tak przygotowane mięso wkładamy do brytfanki lub żaroodpornego naczynia i podsmażamy. Potem podlewamy je wodą, dodajemy cebulę, czosnek, koncentrat pomidorowy oraz pozostałe przyprawy. Schab przykrywamy, wkładamy do piekarnika i dusimy go ok. 2 godz. w temp. 180 st. C. Często pieczeń polewamy powstałym sosem i w razie potrzeby dosalamy. Pod koniec pieczenia, schab odkrywamy, aby się zarumienił. Pieczeń podajemy z ziemniakami, buraczkami z chrzanem lub ulubioną surówką.

Smacznego




2 komentarze:

  1. Smakowity ten schab teściowej....

    OdpowiedzUsuń
  2. chciałabym jutro zrobić ten schab, ale nie rozumiem jednego: napisała Pani, że na początku wkładamy schab do brytfanki albo naczynia i podsmażamy, jak to zrobić? podsmażanie to chyba na patelni....

    OdpowiedzUsuń