Niezawodne bułeczki z czekoladą

Długo szukałam przepisu na idealne bułeczki z czekoladą, do momentu, aż trafiłam na ten przepis. Okazał się strzałem w 10! Bułeczki są mięciutkie i puszyste z dużą ilością nadzienia. Domownicy za nimi przepadają


Składniki na 16 bułeczek:
  • 25 g drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • około 3 szklanki mąki + do podsypywania
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • nutella do nadziania


Wykonanie:

Drożdże mieszamy z mlekiem i jedną szklankę mąki. Zaczyn zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15 min. Następnie do zaczynu dodajemy resztę maki, cukier i jajko. Całość dokładnie zagniatamy. Ciasto nie powinno się zbyt mocno kleić do rąk, ale powinno być mięciutkie. Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta (powinno podwoić swoją objętość). 


Po wyrośnięciu odrywamy kawałek ciasta, spłaszczamy, nakładamy nadzienie i formujemy bułeczkę. Następnie w odstępach układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka i pozostawiamy do napuszenia. Piekarnik nagrzewamy do 190 st. i pieczemy bułeczki około 15 minut do ładnego zarumienienia.


Smacznego