Domowa pizza dwa smaki - HIT imprezy

To jest pizza! Przepis na domową pizzę dwa smaki - HIT każdej domowej imprezy. Tanio, lepiej niż z pizzerii. Ciasto jest przepyszne i nigdy nie zawodzi. Przepis wykorzystywany wielokrotnie, na dużą blachę piekarnikową


Składniki na dużą blachę piekarnikową:
  • około 600 g mąki pszennej typ 550
  • opakowanie suszonych drożdży (8 g)
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1 szklanka letniej wody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • kilka łyżek oleju
dodatkowo:
  • ulubiony sos pomidorowy lub ketchup
  • około 400 g sera mozzarella tartego
  • około 130 g sera cheddar
  • około 90 g sera feta
  • około 160 g oliwek bez pestek
  • kilka plasterków szynki
  • 1/3 czerwonej papryki




Wykonanie:

Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże, mieszamy. Wlewamy mleko i wodę. Mieszamy, a następnie wyrabiamy ciasto. Ręce nawilżamy olejem, ciasto nie będzie się przyklejało do dłoni. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Następnie dłonie ponownie maczamy w oleju i ciasto rozciągamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.



Ciasto smarujemy sosem pomidorowym. Na 1 połowie ciasta układamy szynkę i pokrojoną w kostkę lub paski paprykę. Na drugiej połowie układamy pokrojone oliwki i starty ser cheddar. Całą pizzę posypujemy tartą mozzarellą. Na wierzch połowy serowej dajemy pokruszoną fetę. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210 st. i pieczemy około 20 - 25 min. Pizzę piekłam z funkcją parową.

Smacznego




40 komentarzy:

  1. Mleko i woda mają być ciepłe?

    OdpowiedzUsuń
  2. Boziu godzina zmarnowana nie wiem jak ta pani ulozyla te ciasto na blaszcze ale ja to wywalilam do kosza tragedia tak sie lepilo ze nie dalo sie tego rozsmarowac

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Było mąki dosypać🤦

      Usuń
    2. Jeśli się ciasto lepi podsypuje się mąką

      Usuń
    3. Trzeba było podsypać mąką,ja ją robiłam pizza wyszła pyszna.

      Usuń
    4. Albo ręce zamoczyć w miseczce z olejem i ładnie ciasto można rozciągnąć, nie przykleja się

      Usuń
    5. ja po wyrośnięciu ciasta posmarowałam dłonie oliwą, papier do pieczenia też lekko posmarowałam oliwą i bez najmniejszego problemu rozciągnęłam ciasto na dużej piekarnikowej blaszce. Nie podsypywałam mąką.

      Usuń
    6. Jak nie pomyślała to tak ma😁

      Usuń
    7. Myślę, że zbyt mokre ciasto wynika z tego, że autorka podaje w przepisie raz gramy, raz szklanki, a szklanki teraz mają różne pojemności, niektóre nawet 330ml. Ja osobiście na 600g mąki dałam 400ml płynu (200ml mleka i 200ml wody) i nie lepiło się. Poprzednio zrobiłam wg proporcji szklanek i rzeczywiście było zbyt mokre chociaż i tak wyszło.

      Usuń
    8. Ciasto wyrabia się dotąd aż przestanie się lepić do ręki i wtedy zawsze będzie dobre

      Usuń
    9. Coś zrobiłaś źle, ciasto wychodzi idealne, po wyrastaniu wygląda jak gąbka idealnie rozciąga się rękoma, następnym razem po wyrobieniu uformuj kulę rękoma moczonymi w oleju i odłóż do wyrastania,jedyne co zmieniłam to mąka typ O,i musiałam też dodać więcej płynu, bo było z suche,

      Usuń
  3. Te ciasto na ile minut odstawić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zależy od temperatury otoczenia. W cieple wystarczy 30-40 minut. Jeśli jest chłodniej 1-1,5 godz. Nie może być przeciągu. Przykryj ściereczką i obserwuj.

      Usuń
    2. Można wstawić do lekko nagrzanego piekarnika 15 stopni na 30 minut.

      Usuń
  4. W ilu stopniach i ile minut piec jeśli nie mam funkcji parowej w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja piekłam 30 minut w 210 stopniach ustawiłam piekarnik na góra-dół, bez funkcji parowej, wyszło rewelacyjnie

      Usuń
  5. czy można w teromoobiegu ją piec?

    OdpowiedzUsuń
  6. A jaka proporcja jeśli chodzi o drożdże Świeże

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 7g suchych drożdży to około 25g świeżych

      Usuń
  7. Tylko jak świeże drozdze to trzeba zrobić zaczyn drożdże rozpuścić w ciepłym ( nie gorscym) mleku i wspypac dwie łyżki mąki. I odstawić do wyrośnięcia. I wlac do suchych składników i wyrobić. Ja tak robię zawsze i wychodzi super.

    OdpowiedzUsuń
  8. To zwykłe ciasto drożdżowe, a na pewno nie na pizzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A niby z czego według Ciebie robi się ciasto na pizzę? 😂

      Usuń
  9. Czy można by prosić o linka do tej samej strony ale z większa ilością REKLAM?
    Bo jeszcze widze ze jest miejsce na więcej reklam

    OdpowiedzUsuń
  10. Odpowiedzi
    1. Zrobiłam ze świeżych i dosypywałam mąki. Ale ciasto petarda

      Usuń
  11. Proponuję droższe rozpuścić w mleku i wodzie. A nie dawac sypkie z mąką. Trzeba je rozruszać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak robię z każdymi suszonymi też

      Usuń
  12. Ciasto pięknie wyrosło, zrobiłam wszystko jak w przepisie. Rodzinka wcina aż miło patrzeć. Nie rozumiem czemu komuś mogło nie wyjść..

    OdpowiedzUsuń
  13. To nie jest pizza.

    OdpowiedzUsuń
  14. dziś zrobiłam wg tego przepisu i wyszło bosko ! przepisik zapisany w kajeciku :) jeszcze nie spotkałam tak prostego i szybkiego przepisu na ciasto do pizzy. Polecam każdemu !

    OdpowiedzUsuń
  15. Blee, Polska pseudopizza, kupa tluszczu, zdrowe jak zupki chinskie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A od kiedy pizza to zdrowe jedzenie?

      Usuń
  16. Jaki rozmiar blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  17. Same błędy w wykonaniu i składzie ciasta

    OdpowiedzUsuń
  18. To nie pizza a ciasto, bo jak nazwać pizzę o cieście którego grubość liczy się w cm.
    A wystarczy te ciasto rozwałkować i dodawać mąki aż się nie będzie kleić.
    I po tym dać do piekarnika na max temperaturę i wyciągnąć jak już się podrumieni. I ma się pizzę na tyle dobrą że spokojnie w restauracji jak ktoś by podał to by była wystarczająco dobra.

    OdpowiedzUsuń