Oszukane zrazy z mięsa mielonego

Zrazy z mięsa mielonego, czyli tak zwane oszukane zrazy – często goszczą na niedzielnym stole u mojej Mamy



Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (wybrałam wołowo - wieprzowe)
  • 2 jajka
  • 1 kajzerka
  • 2 - 3 ogórki konserwowe
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 mała czerwona cebula
  • 100 g boczku wędzonego w plastrach
  • kilka łyżeczek musztardy sarepskiej
  • papryka słodka
  • majeranek
  • pieprz mielony
  • czosnek granulowany
  • sól
  • 500 ml wody
  • 2 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 - 3 łyżeczki mąki do zagęszczenia sosu
  • mąka do obtaczania kotletów
  • olej do smażenia





Wykonanie:

Do mięsa mielonego dodajemy namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, jajka i przyprawy:
pieprz, czosnek granulowany, majeranek, paprykę słodką i sól. Wyrabiamy. Mięso dzielimy na 10 - 11 porcji. Dłonie zwilżamy wodą. Każdy kawałek mięsa rozpłaszczamy dajemy plasterek boczku, smarujemy musztardą, dajemy pasek papryki, ogórka i kilka piórek cebuli. Dokładnie sklejamy tworząc zrazy. Kotlety obtaczamy w mące smażymy na rozgrzanym oleju.


Następnie do kotletów wlewamy wodę, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Zakrywamy i dusimy około 30 min. na niedużym ogniu. Zarazy obracamy co jakiś czas. Po tym czasie zrazy wyjmujemy z patelni. Sos zagęszczamy 2 - 3 łyżeczkami mąki rozrobionej w niewielkiej ilości wody i dodajemy koncentrat pomidorowy. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy zrazy do sosu i gotujemy jeszcze około 5 minut. W tym czasie zrazy obracamy w sosie.

Smacznego




1 komentarz: