Surówka do obiadu - dwa smaki

Bardzo często do obiadu podaję te dwie surówki, są tak smaczne, że każdy sobie je dokłada



Surówka z czerwonej kapusty

Składniki:
  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 5 łyżek octu 10%
  • sól i pieprz


Wykonanie:

Kapustę drobno szatkujemy. Dodajmy przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier, olej i ocet. Doprawiamy solą i pieprzem. Surówkę mieszamy i odstawiamy na około 2 godz. do przegryzienia. Smacznego!



Surówka z pekinki

Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • papryka pomarańczowa i żółta
  • kawałek pora
  • 2- 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz


Wykonanie:

Pekinkę szatkujemy. Paprykę kroimy w kostkę, a pora w plasterki. Dodajemy majonez, doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Mieszamy. Smacznego!