Surówka do obiadu na dwa sposoby - przepis prosto od Teściowej

Dwa przepisy na surówki do obiadu, które dostałam od Teściowej, sprawdzają się na każdą okazję



Surówka z pekinki

Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • papryka czerwona
  • kawałek pora
  • 2- 3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz


Wykonanie:

Pekinkę szatkujemy. Paprykę kroimy w kostkę, a pora w plasterki. Dodajemy majonez, doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Mieszamy. Smacznego!



Buraczki:

Składniki:
  • 1 kg buraków
  • około 70 g chrzanu tartego
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 50 ml octu 10%


Wykonanie:

Ugotowane i przestygnięte buraki obieramy i ścieramy na tarce. Dodajemy chrzan, sól, ocet, cukier i mieszamy. Smacznego!