Leniwe kopytka

Ulubione kluski mojej rodziny to połączenie kopytek i leniwych, zawsze kiedy je zrobię każdy prosi o dokładkę


Składniki:
  • 1 i 1/2 kg ziemniaków
  • 500 g sera białego półtłustego
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • około 1 szklanka mąki pszennej (ilość mąki w zależności od odmiany ziemniaków)
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • woda


Wykonanie:

Ugotowane zimne ziemniaki mielimy, dodajemy ser, jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagniatamy. Ciasto powinno być takie jak na kopytka. Odrywamy po kawałki ciasto i formujemy kulki wielkość orzecha włoskiego.


W dużym garnku gotujemy lekko posoloną wodę z olejem. Na wrzątek wrzucamy po kilka klusek i gotujemy od wypłynięcia na wierzch 2-3 minuty. Leniwe kopytka podajemy z ulubionym sosem, skwarkami lub podsmażoną cebulką.
Smacznego!