Gołąbki jakimi uraczyła nas ostatnio Synowa, były tak pyszne, że każdy prosił o dokładkę
Składniki:
- 2 małe główki kapusty
- 1 kg mięsa mielonego (np. wieprzowo - wołowego)
- 2 szklanki ryżu
- majeranek
- papryka słodka
- sól i pieprz
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 4 łyżeczki koncentratu
- 2 łyżki ketchupu
Wykonanie:
Ryż gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ryż mieszamy z mięsem mielonym, doprawiamy majerankiem, papryką słodką, solą i pieprzem. Liście kapusty sparzamy. Następnie zawijamy w liście kapusty farsz. Uformowane gołąbki układamy w blaszce.
Wlewamy około 2 szklanki wody, wrzucamy parę ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Gołąbki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 60 minut. Koncentrat pomidorowy i ketchup mieszamy z 1 szklanką wody. Po około 60 minutach pieczenia zalewamy sosem gołąbki. Pieczemy jeszcze około 40 minut. Smacznego😉
Pyszne polecam niezdecydowanym
OdpowiedzUsuńWszystko OK ale golabki bez cebuli????
OdpowiedzUsuńTo nie gołąbki
UsuńNigdy nie dodaję do gołąbków majeranku, ale zawsze podsarzoną cebulkę i pieprz ziołowy oraz prawdziwy, pyszne są.
OdpowiedzUsuńOś
UsuńMajeranek mósi byc
UsuńTsk tak
UsuńJa dodaję czosnku
OdpowiedzUsuńJa tez daje czosnek zamiast cebuli
OdpowiedzUsuńCzosnek fuj, spali się w piekarniku.
OdpowiedzUsuńJak się spali?Skoro będzie w farszu😅
OdpowiedzUsuńJa też nie dodaje majeranku ale cebulka podduszona na maselku obowiązkowo
OdpowiedzUsuńA ja dodaję i majeranek, i cebulkę podsmażoną i czosnek,jajko,czasami deczko rosołu lub mleczka.kazdy robi według swojego smaku
OdpowiedzUsuń