Gołąbki Synowej z młodej kapusty

Gołąbki jakimi uraczyła nas ostatnio Synowa, były tak pyszne, że każdy prosił o dokładkę


Składniki:
  • 2 małe główki kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego (np. wieprzowo - wołowego)
  • 2 szklanki ryżu
  • majeranek
  • papryka słodka
  • sól i pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 4 łyżeczki koncentratu
  • 2 łyżki ketchupu


Wykonanie:
Ryż gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie ryż mieszamy z mięsem mielonym, doprawiamy majerankiem, papryką słodką, solą i pieprzem. Liście kapusty sparzamy. Następnie zawijamy w liście kapusty farsz. Uformowane gołąbki układamy w blaszce.


Wlewamy około 2 szklanki wody, wrzucamy parę ziaren ziela angielskiego i kilka liści laurowych. Gołąbki pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 st. około 60 minut. Koncentrat pomidorowy i ketchup mieszamy z 1 szklanką wody. Po około 60 minutach pieczenia zalewamy sosem gołąbki. Pieczemy jeszcze około 40 minut. Smacznego😉


13 komentarzy:

  1. Pyszne polecam niezdecydowanym

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko OK ale golabki bez cebuli????

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie dodaję do gołąbków majeranku, ale zawsze podsarzoną cebulkę i pieprz ziołowy oraz prawdziwy, pyszne są.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dodaję czosnku

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tez daje czosnek zamiast cebuli

    OdpowiedzUsuń
  6. Czosnek fuj, spali się w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak się spali?Skoro będzie w farszu😅

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja też nie dodaje majeranku ale cebulka podduszona na maselku obowiązkowo

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja dodaję i majeranek, i cebulkę podsmażoną i czosnek,jajko,czasami deczko rosołu lub mleczka.kazdy robi według swojego smaku

    OdpowiedzUsuń