Kruche ciasto z rabarbarem i pianką - Babcia jest mistrzynią w jego pieczeniu

Przepis na kruche ciasto z rabarbarem i pianką budyniową jest prosto od Babci, która jest mistrzynią w jego pieczeniu. Nigdy tak pysznego tego ciasta nie jadłam, jak właśnie u niej



Wielkość blaszki:
24x28 cm
Składniki:
kruche ciasto:
  • 200 g masła
  • 2,5 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie 1 - 2 łyżki śmietany 12% lub 18%
pianka budyniowa:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
dodatkowo:
  • kilka łodyg rabarbaru
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 budyń śmietankowy




Wykonanie:

Składniki na kruche ciasto zagniatamy. Jeżeli jest ciężko zagnieść dodajemy śmietanę. Następnie dzielimy na 2 części (jedna 2/3 ciasta i druga 1/3 ciasta) oraz owijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około 1 godzinę. Po tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy większą część ciasta oraz wylepiamy dno blachy. Pieczemy w 180 st. przez około 20 min do lekkiego zarumienienia.


Rabarbar kroimy na kawałki, mieszamy z kaszą manną i budyniem. Przygotowany rabarbar przekładamy na podpieczony spód (nie musi być wystygnięty). Białka ubijamy na sztywno, następnie cały czas ubijając dodajemy partiami cukier, małym strumieniem wlewamy olej i wsypujemy budynie. Pianę przekładamy na ciasto. Z zamrażarki wyjmujemy mniejszy kawałek ciasta, ścieramy na tarce do robienia plasterków oraz układamy na wierzchu ciasta. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st. przez około 50 minut z funkcją góra-dół. Smacznego😉