Ciasto królewski klejnot

Ciasto królewski klejnot zrobiłam kiedy odwiedziła nas prababcia. Ciasto okazało się strzałem w 10! Ciasto królewski klejnot sprawdzi się na każdą specjalną okazję


Wielkość balszki:24x24 cm
Składniki:
biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej z lekką górką
  • 2 łyżki kakao z lekką górką
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
masa:
  • 500 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
  • około 700 g truskawek
  • 400 g masy kajmakowej
  • około 70 g krakersów
  • kakao do oprószenia




Wykonanie:

Na początek przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując stopniowo wsypujemy cukier, a potem dodajemy po żółtku. Do masy przesiewamy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Delikatnie mieszamy. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 25 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.


Następnie przygotowujemy masę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. 3-4 łyżki kremu odkładamy. Biszkopt przekrawamy na pół i wykładamy 1/2 masy. Układamy pokrojone na grubsze plasterki truskawki i przykrywamy drugą połową masy. Następnie dajemy biszkopt i rozsmarowujemy odłożoną masę. Układamy krakersy i wykładamy masę kajmakową. Wierzch ciasta posypujemy kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!




3 komentarze:

  1. Jakie wymiary blaszki na biszkopt?

    OdpowiedzUsuń
  2. Lyzki sa duze i srednie moze lepiej zwazyc tak jak pozostale skladniki p.rondel
    jesli przepis ma byc dokladny

    OdpowiedzUsuń
  3. Mogą być truskawki mrożone kładziemy mrożone czy rozmrażamy

    OdpowiedzUsuń