Ciasto królewski klejnot zrobiłam kiedy odwiedziła nas prababcia. Ciasto okazało się strzałem w 10! Ciasto królewski klejnot sprawdzi się na każdą specjalną okazję
Wielkość balszki:24x24 cm
Składniki:
biszkopt:
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej z lekką górką
- 2 łyżki kakao z lekką górką
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 500 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- około 700 g truskawek
- 400 g masy kajmakowej
- około 70 g krakersów
- kakao do oprószenia
Wykonanie:
Na początek przygotowujemy biszkopt. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Miksując stopniowo wsypujemy cukier, a potem dodajemy po żółtku. Do masy przesiewamy kakao, proszek do pieczenia i mąkę. Delikatnie mieszamy. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy około 25 min. Biszkopt odstawiamy do wystygnięcia.
Następnie przygotowujemy masę. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy z serkiem mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. 3-4 łyżki kremu odkładamy. Biszkopt przekrawamy na pół i wykładamy 1/2 masy. Układamy pokrojone na grubsze plasterki truskawki i przykrywamy drugą połową masy. Następnie dajemy biszkopt i rozsmarowujemy odłożoną masę. Układamy krakersy i wykładamy masę kajmakową. Wierzch ciasta posypujemy kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
Jakie wymiary blaszki na biszkopt?
OdpowiedzUsuńLyzki sa duze i srednie moze lepiej zwazyc tak jak pozostale skladniki p.rondel
OdpowiedzUsuńjesli przepis ma byc dokladny
Mogą być truskawki mrożone kładziemy mrożone czy rozmrażamy
OdpowiedzUsuńWłaśnie też jestem ciekawa
OdpowiedzUsuńCzy ten biszkopt z 4 jajek nie za cienki i można będzie go przepołowić? Wątpię
OdpowiedzUsuń