Domowy sos do spaghetti na zimę - najlepszy

Sos z tego przepisu jest tak smaczny, że już robię jego kolejna porcję



Składniki na 10 słoików po 550 ml:

  • 6 i 1/2 kg dyni (waga przed obraniem)
  • 1 kg cebuli
  • 3 łyżki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 600 g koncentratu pomidorowego 30%
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego




Wykonanie:

Obrana i oczyszczoną dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa solimy i mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na około 1 godz., aby puściły sok. Po tym czasie dynię z cebulą i wytworzonym z sokiem gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zaczną się rozpadać. Od czasu do czasu mieszamy.


Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, wsypujemy przyprawy. Dodajemy cukier i ocet. Całość mieszamy i ponownie gotujemy. Na koniec sos można zblendować, ale nie jest to konieczne. Sos nakładamy do słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy około 20 minut od momentu zagotowania. Smacznego!