Domowy sos do spaghetti na zimę - najlepszy

Sos z tego przepisu jest tak smaczny, że już robię jego kolejna porcję



Składniki na 10 słoików po 550 ml:
  • 6 i 1/2 kg dyni (waga przed obraniem)
  • 1 kg cebuli
  • 3 łyżki soli
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki octu 10%
  • 600 g koncentratu pomidorowego 30%
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego


Wykonanie:

Obrana i oczyszczoną dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa solimy i mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na około 1 godz., aby puściły sok. Po tym czasie dynię z cebulą i wytworzonym z sokiem gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zaczną się rozpadać. Od czasu do czasu mieszamy.



Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, wsypujemy przyprawy. Dodajemy cukier i ocet. Całość mieszamy i ponownie gotujemy. Na koniec sos można zblendować, ale nie jest to konieczne. Sos nakładamy do słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy około 20 minut od momentu zagotowania. Smacznego!



Spodobał Ci się przepis, albo smakowało? Zostaw komentarz, będzie mi bardzo miło. Nie zapomnij udostępnić przepisu i zaobserowawać bloga :) Dzięki!
Burczy w brzuszku - tu zawsze znajdziesz coś dobrego!