Sos z tego przepisu jest tak smaczny, że już robię jego kolejna porcję
Składniki na 10 słoików po 550 ml:
- 6 i 1/2 kg dyni (waga przed obraniem)
- 1 kg cebuli
- 3 łyżki soli
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki octu 10%
- 600 g koncentratu pomidorowego 30%
- 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka suszonej bazylii
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka czosnku suszonego
Wykonanie:
Obrana i oczyszczoną dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Warzywa solimy i mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na około 1 godz., aby puściły sok. Po tym czasie dynię z cebulą i wytworzonym z sokiem gotujemy na małym ogniu, aż warzywa zaczną się rozpadać. Od czasu do czasu mieszamy.
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, wsypujemy przyprawy. Dodajemy cukier i ocet. Całość mieszamy i ponownie gotujemy. Na koniec sos można zblendować, ale nie jest to konieczne. Sos nakładamy do słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy około 20 minut od momentu zagotowania. Smacznego!